Pierogi z Twarogiem dla Leniwych – Ten przepis zdradziła mi mama.

Wszyscy uwielbiamy pierogi! W moim domu często gościły na stole, oczywiście te prawdziwe: z serem, najróżniejszymi owocami, z mięsem, ruskie no i oczywiście z kapustą i grzybami…

 

 

Moja mama, zdradziła mi jednak przepis na leniwe pierogi, które są niezastąpionym sposobem na oszczędność czasu. Smakiem natomiast, pod każdym względem doganiają oryginał. Bez czasochłonnego wałkowania ciasta i klejenia każdej sztuki osobno, w kilkanaście minut pyszne danie ląduje na Twoim stole.
Wypróbuj przepis i sama oceń, do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 100 ml wody
  • 250–300 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 450 g twarogu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru

 

 

PRZYGOTOWANIE

1. Rozpuść masło w 100 ml wrzącej wody.

2. Ubij 1 jajko, dodaj przesianą mąkę, sól i wymieszaj.

 

3. Następnie dodaj wrzącą wodę z rozpuszczonym masłem i dobrze wymieszaj. Zagnieć ciasto, powinno być elastyczne.

4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na pół godziny.

 

5. Utrzyj 1 żółtko z cukrem i twarogiem, dodaj olejek waniliowy.

6. Rozwałkuj cienko ciasto i na całej powierzchni rozprowadź twarogowe nadzienie.

 

7. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki.

8. Gotowe leniwe pierogi, gotuj w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 10-15 minut.

 

 

Jeśli ten przepis według Ciebie zajmuje jeszcze całkiem sporo czasu, moja mama zdradziła mi jeszcze jeden! Wystarczy wymieszać składniki w jednej misce. Jeszcze szybciej i jeszcze łatwiej, więc spróbuj!

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli

 

 

PRZYGOTOWANIE

1. Przetrzyj twaróg przez sito lub zblenduj.

2. Wymieszaj go z cukrem, jajkami i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj.

 

3. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Potem dodaj przesianą mąkę i zagnieć ciasto.

5. W dużym garnku, doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę.

 

6. Ciasto zroluj w średniej grubości wałeczki i pokrój na kawałki o szerokości 2-3 cm.

7. Gotuj do czasu, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.

 

8. Moja mama serwowała leniwe pierogi ze śmietaną, Takie uwielbialiśmy najbardziej, ale można z pysznym efektem polać je roztopionym masłem i posypać cukrem lub dodać ulubione owoce. Smacznego!

 

 

Mama zawsze nam powtarzała, że twaróg jest bardzo zdrowy i trzeba go jeść jak najczęściej. Zawiera wapń, aminokwasy i witaminy, które pomagają naszemu ciału być zdrowym i odpornym.

error: Content is protected !!