Wszyscy uwielbiamy pierogi! W moim domu często gościły na stole, oczywiście te prawdziwe: z serem, najróżniejszymi owocami, z mięsem, ruskie no i oczywiście z kapustą i grzybami…
Moja mama, zdradziła mi jednak przepis na leniwe pierogi, które są niezastąpionym sposobem na oszczędność czasu. Smakiem natomiast, pod każdym względem doganiają oryginał. Bez czasochłonnego wałkowania ciasta i klejenia każdej sztuki osobno, w kilkanaście minut pyszne danie ląduje na Twoim stole.
Wypróbuj przepis i sama oceń, do dzieła!
SKŁADNIKI
-
100 ml wody
-
250–300 g mąki pszennej
-
30 g masła
-
2 jajka
-
450 g twarogu
-
szczypta soli
-
4 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść masło w 100 ml wrzącej wody.
2. Ubij 1 jajko, dodaj przesianą mąkę, sól i wymieszaj.
3. Następnie dodaj wrzącą wodę z rozpuszczonym masłem i dobrze wymieszaj. Zagnieć ciasto, powinno być elastyczne.
4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na pół godziny.
5. Utrzyj 1 żółtko z cukrem i twarogiem, dodaj olejek waniliowy.
6. Rozwałkuj cienko ciasto i na całej powierzchni rozprowadź twarogowe nadzienie.
7. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki.
8. Gotowe leniwe pierogi, gotuj w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 10-15 minut.
Jeśli ten przepis według Ciebie zajmuje jeszcze całkiem sporo czasu, moja mama zdradziła mi jeszcze jeden! Wystarczy wymieszać składniki w jednej misce. Jeszcze szybciej i jeszcze łatwiej, więc spróbuj!
SKŁADNIKI
-
500 g twarogu
-
2 jajka
-
3 łyżki cukru
-
300 g mąki
-
3 łyżki masła
-
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Przetrzyj twaróg przez sito lub zblenduj.
2. Wymieszaj go z cukrem, jajkami i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj.
3. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Potem dodaj przesianą mąkę i zagnieć ciasto.
5. W dużym garnku, doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę.
6. Ciasto zroluj w średniej grubości wałeczki i pokrój na kawałki o szerokości 2-3 cm.
7. Gotuj do czasu, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.
8. Moja mama serwowała leniwe pierogi ze śmietaną, Takie uwielbialiśmy najbardziej, ale można z pysznym efektem polać je roztopionym masłem i posypać cukrem lub dodać ulubione owoce. Smacznego!