Domowy Ser Smażony – To Wielkopolski przysmak, którego grzech jest nie spróbować

Bardzo długo prosiłam swoją babcię, aby zdradziła mi sekretny przepis na ser smażony. W dzieciństwie, zawsze na nasz przyjazd miała przygotowaną sporą miseczkę. Tego smaku nigdy nie zapomnę, ponieważ babcia robiła najlepszy na świecie ser smażony.

 

 

Babcia oczywiście przekazała mi ten przepis, a ja z dumą przygotowuję go teraz dla swoich dzieci. Zawsze robię podwójną porcję, bo znika w zaskakującym tempie. Dziś dzielę się z Wami przepisem. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 1 kg twarogu
  • 1 litr mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE

1. Do garnka wlej mleko i włóż pokruszony twaróg. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli twaróg nie jest tłusty, natychmiast zacznie się topić i ciągnąć.

2. Po tym czasie przełóż masę na sito, wyłożone jałową gazą i odciśnij nadmiar płynu.

 

3. Teraz przełóż masę na patelnie z grubym dnem (nie emaliowaną), dodaj masło, jajka, sól i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj rękoma.

4. Często mieszając, smaż ser na średnim ogniu przez około 5-7 minut.

 

5. Ser smażony jest gotowy, kiedy całkowicie się rozpuści. Przelej go do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

 

 

Ser smażony według przepisu mojej babci jest pyszny! Nie ma nic lepszego na śniadanie, jak świeże pieczywo z serem smażonym! Ser smażony dostępny jest również w wielu sklepach, ale moje dzieci nie chcą nawet o nim słyszeć.

 

Zawsze, kiedy dojrzą go na sklepowej półce, proszą mnie o jego przygotowanie. Nie umiem im odmówić…

error: Content is protected !!