Leniwe gołąbki z kapustą i ryżem – szybkie w przygotowaniu i zdecydowanie smaczniejsze od tradycyjnych.
7 299
Dziś na obiad polecam ten przepis na przepyszne gołąbki, które są równie dobre jak ich tradycyjna wersja ale ich przygotowanie nie jest tak czasochłonne.
Składniki:
Kapusta biała 500 g
Mięso mielone 500 g
Marchewka 1 sztuka
Cebula 1 głowa
Ryż 1 filiżanka
1 jajko
Śmietana 250 g
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Mąka pszenna 2 łyżeczki
Sól
Zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce , cebule posiekać. Dodać wszystkie przygotowane składniki do miski.
Dodać mięso mielone, jajko, ugotowany na pół twardo ryż. Posolić, popieprzyć dodać mąkę i wszystko dobrze razem wymieszać. Z powstałej masy formować niewielkie podłużne kotleciki, gołąbki. Następnie rozcieńcz w proporcji 1 do 1 ciepłą wodę ze śmietaną dodaj pastę pomidorową, sól, pieprz.
W naczyniu żaroodpornym ułóż przygotowane gołąbki i zalej sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 25 minut.