Rogaliki Z Nadzieniem – Tak Proste, Że z Ich Pieczenia Czerpiesz Tylko Przyjemność

Rogaliki, to niezwykle smaczny i uniwersalny deser z którym poradzi sobie nawet najmniej doświadczona Pani domu, a nawet dziecko. Do przygotowania rogalików według tego, sprawdzonego przez lata przepisu, potrzebujesz tylko 3 składniki i pomysł na smaczne nadzienie.

 

Rogaliki zawsze cieszą się powodzeniem, przy każdej okazji. Zawdzięczamy to ich delikatnej konsystencji oraz najróżniejszym nadzieniom. Zawsze istnieje możliwość wyboru ulubionego nadzienia i dodatków, dzięki którym wszyscy będą zachwyceni. Moje dzieci uwielbiają takie rogaliki z Nutellą lub marmoladą.

 

 

Podwijaj więc rękawy i zabieraj się do roboty!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 gramów masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • cukier puder do posypania rogalików

Przygotuj również swoje ulubione nadzienie.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wsyp trochę mąki i wlej śmietanę oraz pokrojone w kostkę masło. Teraz posiekaj nożem, aby uzyskać kruszonkę.

2. Następnie przełóż ją na blat roboczy, dodaj resztę mąki i ugnieć miękkie i elastyczne ciasto.

 

3. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

 

4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj, a w razie konieczności podsypuj mąką.

5. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podziel nożem na osiem równych trójkątów.

 

6. Na każdym nałóż porcję nadzienia i zwiń trójkąty do wierzchołka.

Ułóż rogaliki na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.

 

7. Piecz rogaliki w piekarniku, rozgrzanym do 200 °C przez 15-20 minut. Przed podaniem, rogaliki posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!