Pyszne domowe ciasta, oprócz tego, że są smaczne i zdrowe, to jeszcze przenoszą nas w czasy słodkiego dzieciństwa.
Jeśli do tego dodać szybkość jego wykonania, minimalny zestaw składników i poświęcenia tylko trochę wolnego czasu, staje się doskonałe na deser dla każdego!
Oto łatwy przepis na pyszne,delikatne i puszyste ciasto z kaszy manny, które zachwyci każdego!
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Z pomocą miksera ubij oddzielone od żółtek białka.
Nie przerywając ubijania, dodaj 6 łyżek cukru.
Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj po 1 żółtku.
Teraz dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Delikatnie i ostrożnie wymieszaj masę łyżką, aby zachowała swoją puszystość.
Formę do pieczenia o średnicy ok. 28 cm wysmaruj masłem i posyp mąką.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, przez 25 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Teraz przygotuj polewę. Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia.
Do gorącego mleka dodaj wanilinę i 3 łyżki cukru. Mieszaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorącym mlekiem polej całe ciasto i poczekaj, aż ciasto całkowicie je wchłonie. Pozostaw do wystygnięcia i włóż do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!