Marchewka po koreańsku wcale nie jest tradycyjnym koreańskim daniem. Została wymyślona przez koreańskich imigrantów, którzy często przyrządzali pikantną sałatkę z kapusty pekińskiej – kimchi. Ponieważ trudno było zdobyć kapustę pekińską, zaczęli marynować w ten sam sposób marchewkę i w efekcie całkowicie zastąpiła ona kapustę.
Pikantną marchewkę po koreańsku, można podawać jako osobną przekąskę oraz dodawać do różnych sałatek.
Oto rewelacyjny przepis na przygotowanie jej w domu, aby zawsze była pod ręką. Aby ją przygotować, potrzebujesz jedynie specjalnej tarki, na której zetrzesz marchewkę w cienkie paski lub słupki.
SKŁADNIKI
-
1 kg marchwi
-
1 łyżka cukru
-
2 łyżki 9% octu
-
1 łyżeczka soli
-
70 g oleju
-
czerwona papryka do smaku
-
4-6 ząbków czosnku
-
pęczek kolendry (opcjonalnie)
-
szczypta kolendry (opcjonalnie)
Przepis na pyszną sałatkę —-> https://www.agusiagotuje.pl/salatka/
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz i umyj marchewki, zetrzyj na tarce w paski. Im dłuższe, tym lepsze.
2. Posyp cukrem i solą, polej octem i ugniataj rękami (co najmniej 3 minuty), aby marchewka puściła sok.
3. Odstaw marchewkę w soku na 15 minut. Dodaj paprykę do smaku i ponownie wymieszaj marchewkę ręką.
4. Rozgrzej olej na patelni, nie doprowadzając do wrzenia, polej marchewkę i dobrze wymieszaj.
5. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przykryj naczynie i odstaw na 10-15 minut.
6. Dodaj szczyptę suszonej kolendry i jeśli nie możesz już się doczekać, zajadaj od razu. Ale najlepsza będzie, jeśli pozwolisz jej przejść smakiem przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie włóż ją do lodówki na kolejne 3-4 godziny.
7. Najpyszniejsza marchewka po koreańsku jest gotowa. Smacznego!
Świeża kolendra poprawi smak marchewki i doda jej pikanterii. Dodaj kolendrę do gotowej marchewki tuż przed podaniem.
Jako pysznego dodatku, możesz również użyć nasion sezamu, uprzednio uprażonych na suchej patelni. Do marchewki możesz dodać też kilka kropli oleju sezamowego.