Domowa Kiszka Ziemniaczana – Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć.
382
Uwielbiam kiszkę ziemniaczaną. Moja babcia robiła ją najlepszą na świecie. Od dziś, zapomnisz o tej z naszych marketów. Moja ukochana babcia przekazała mi ten wspaniały przepis. Do dzieła!
SKŁADNIKI
1,5 kg ziemniaków
250 g podgardla lub boczku
300 g pieczarek (opcjonalnie)
2 cebule
3 m naturalnych jelit wieprzowych
2-3 łyżki oleju
pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Dokładnie umyj naturalne jelita.
2. Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Na patelni usmaż drobno posiekaną cebulę.
4. Pokrój pieczarki i podgardle (lub boczek). Dodaj do cebuli i smaż, aż się zarumieni.
5. Wymieszaj składniki z ziemniakami. Wypełnij ściśle jelita masą ziemniaczaną. Zwiąż mocno końce i nakłuj w kilku miejscach każdą kiełbaskę wykałaczką.
6. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.