Domowa Kiszka Ziemniaczana – Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć.

Uwielbiam kiszkę ziemniaczaną. Moja babcia robiła ją najlepszą na świecie. Od dziś, zapomnisz o tej z naszych marketów. Moja ukochana babcia przekazała mi ten wspaniały przepis. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 250 g podgardla lub boczku
  • 300 g pieczarek (opcjonalnie)
  • 2 cebule
  • 3 m naturalnych jelit wieprzowych
  • 2-3 łyżki oleju
  • pieprz i sól do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Dokładnie umyj naturalne jelita.

2. Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

3. Na patelni usmaż drobno posiekaną cebulę.

4. Pokrój pieczarki i podgardle (lub boczek). Dodaj do cebuli i smaż, aż się zarumieni.

5. Wymieszaj składniki z ziemniakami. Wypełnij ściśle jelita masą ziemniaczaną. Zwiąż mocno końce i nakłuj w kilku miejscach każdą kiełbaskę wykałaczką.

6. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.

7. Pyszna kiszka ziemniaczana gotowa.

Smacznego!

error: Content is protected !!