Jeśli nie masz czasu, energii i chęci na stanie przy patelni, użyj starego i niezawodnego sposobu: upiecz makrele w słoiku w piekarniku . Ryba jest soczysta i delikatna, smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ten sposób ma jeszcze jeden plus. Szkło jest przyjazne dla środowiska i nie emituje toksycznych substancji w wysokich temperaturach. Ponieważ makrela jest bardzo tłustą rybą, nie trzeba dodawać oleju do słoików. Ilość soku wydzielanego przez rybę wystarczy, aby mięso stało się soczyste i łatwo oddzieliło się od ości. Nawiasem mówiąc, w podobny sposób możesz przygotować kurczaka w słoiku we własnym sosie.
Aby zapobiec pęknięciu słoika, zawsze wkładaj go do zimnego piekarnika , a następnie nagrzej piekarnik. Sam słoik powinien być suchy, bez zadrapań i uszczerbków. A po wyjęciu z piekarnika ważne jest, aby gorący słoik nie zetknął się z mokrymi przedmiotami. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
2 makrele średniej wielkości
-
1 marchewka
-
2 cebule
-
4 ziarenka ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
przyprawy, sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Wypatrosz rybę, odetnij głowę, ogon i dobrze umyj pod bieżącą wodą. Odsącz wodę ręcznikiem papierowym i pokrój na dzwonki.
2. Aby pozbyć się specyficznego rybiego zapachu, marynuj rybę w niewielkiej ilości soku z cytryny na pół godziny przed pieczeniem. Do słoika dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
3. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach a cebulę na pióra.
4. Włóż warzywa i ryby w słoiku warstwami. Posyp każdą warstwę solą i przyprawami.