„Jaskółcze gniazda” – pyszne kotlety z piekarnika. Kolacja jak marzenie.

Kilka lat temu, podczas pobytu z rodziną w Odessie na Ukrainie, spotkałam się z zupełnie niezwykłym pomysłem na przygotowanie mięsa. Zostaliśmy zaskoczeni otrzymując pozornie typowe zamówienie na obiedzie w restauracji – ziemniaki, surówkę i…kotlet.

 

Kotlety wyglądały zupełnie nietypowo. Nazywały się „Jaskółcze Gniazdo”. Na tyle mi posmakowały, że przestałam przyrządzać kotlety w tradycyjny sposób – teraz posługuję się wyłącznie tym przepisem.

Dziś postanowiłam zdradzić Ci przepis na pyszne kotlety w piekarniku.

 

SKŁADNIKI
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 100 g twardego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • majonez
  • ketchup
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
Zaczniemy od doprawienia mięsa mielonego. Do przygotowania tych kotletów można wykorzystać mięso wołowe lub wieprzowe. Dodajemy do niego sól, pieprz i koniecznie ulubione przyprawy. Tak przygotowane mięso łączymy z drobno posiekanymi czosnkiem i koperkiem, dokładnie mieszamy.

 

Teraz należy uprzednio wymoczony w mleku lub wodzie chleb odcisnąć z nadmiaru płynu i dodać do mięsa, a następnie wbić jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ab je równomiernie rozprowadzić.

 

Następnie przygotujmy blaszkę do pieczenia smarując ją dokładnie margaryną lub olejem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z przygotowanego farszu uformuj niewielkie kotlety i połóż je na blaszce. Powierzchnię kotletów udekoruj keczupem i umieść na każdym kolejno plasterek cebuli, majonez, plaster pomidora, majonez, cienko pokrojoną paprykę oraz ser. Do rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę z kotletami i wypiekaj je przez około 30 minut, do gotowości.

Pyszne kotlety z piekarnika są gotowe!

 

Te pyszne kotlety można podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami lub osobno. Śmiało możesz eksperymentować z nadzieniem – polecam wypróbować ten przepis z cukinią, pieczarkami lub serem. Tym daniem można przekupić każdego smakosza – łączy ono znane wszystkim smaki w zupełnie nietypowy sposób. Ciekawy akcent w postaci kolorowych dodatków sprawi, że taka przekąska będzie pięknie prezentować się na każdym świątecznym stole. Są łatwe w przygotowaniu i z pewnością zagoszczą na długo na liście Twoich ulubionych dań. Już nie musisz pilnować smażących się na patelni kotletów – wystarczy tylko, że włączysz piekarnik i gotowe!

 

Udostępnij ten genialny przepis znajomym na Facebooku!

error: Content is protected !!