Kilka lat temu, podczas pobytu z rodziną w Odessie na Ukrainie, spotkałam się z zupełnie niezwykłym pomysłem na przygotowanie mięsa. Zostaliśmy zaskoczeni otrzymując pozornie typowe zamówienie na obiedzie w restauracji – ziemniaki, surówkę i…kotlet.
Kotlety wyglądały zupełnie nietypowo. Nazywały się „Jaskółcze Gniazdo”. Na tyle mi posmakowały, że przestałam przyrządzać kotlety w tradycyjny sposób – teraz posługuję się wyłącznie tym przepisem.
Dziś postanowiłam zdradzić Ci przepis na pyszne kotlety w piekarniku.
SKŁADNIKI
-
500 g mięsa mielonego
-
3 kromki chleba
-
2 jajka
-
1 cebula
-
1 pomidor
-
1 papryka
-
100 g twardego sera
-
3 ząbki czosnku
-
koperek
-
majonez
-
ketchup
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Zaczniemy od doprawienia mięsa mielonego. Do przygotowania tych kotletów można wykorzystać mięso wołowe lub wieprzowe. Dodajemy do niego sól, pieprz i koniecznie ulubione przyprawy. Tak przygotowane mięso łączymy z drobno posiekanymi czosnkiem i koperkiem, dokładnie mieszamy.
Teraz należy uprzednio wymoczony w mleku lub wodzie chleb odcisnąć z nadmiaru płynu i dodać do mięsa, a następnie wbić jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ab je równomiernie rozprowadzić.
Następnie przygotujmy blaszkę do pieczenia smarując ją dokładnie margaryną lub olejem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z przygotowanego farszu uformuj niewielkie kotlety i połóż je na blaszce. Powierzchnię kotletów udekoruj keczupem i umieść na każdym kolejno plasterek cebuli, majonez, plaster pomidora, majonez, cienko pokrojoną paprykę oraz ser. Do rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę z kotletami i wypiekaj je przez około 30 minut, do gotowości.
Pyszne kotlety z piekarnika są gotowe!
Te pyszne kotlety można podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami lub osobno. Śmiało możesz eksperymentować z nadzieniem – polecam wypróbować ten przepis z cukinią, pieczarkami lub serem. Tym daniem można przekupić każdego smakosza – łączy ono znane wszystkim smaki w zupełnie nietypowy sposób. Ciekawy akcent w postaci kolorowych dodatków sprawi, że taka przekąska będzie pięknie prezentować się na każdym świątecznym stole. Są łatwe w przygotowaniu i z pewnością zagoszczą na długo na liście Twoich ulubionych dań. Już nie musisz pilnować smażących się na patelni kotletów – wystarczy tylko, że włączysz piekarnik i gotowe!