Kiedy zobaczysz ten przepis na zapiekaną wieprzowinę już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób.
2 868
Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad koniecznie spróbuj tego przepisu! Gwarantuje, że zniknie ze stołu w ekspresowym tempie!
Składniki ( na 4 porcje ) :
Polędwiczki wieprzowe 600 g
Cebula 2 sztuki
Masło 100 g
Mąka pszenna 3 łyżki
Mleko 2,5% 700 ml
Świeże pieczarki 300 g
Pomidory 2 sztuki
Ser 100 g
Sól
Gałka muszkatołowa
Zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Wieprzowe pokroić na kawałki o dowolnej wielkości i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Posolić i popieprzyć.
Obrać cebulę i pokroić na pół-pierścienie. Położyć je na wieprzowinie.
Przygotować sos beszamelowy. Aby to zrobić, na patelni na wolnym ogniu roztopić masło, dodając do niego mąkę. Dokładnie wymieszać, aby uniknąć grudek.
Powoli dolać na patelnie małym strumieniem mleko, posolić, popieprzyć i dodać do smaku gałkę muszkatołową.
Mieszać aż sos będzie gęsty, o konsystencji kwaśniej śmietany. Polać 1/3 sosu mięso z cebulą. Świeże pieczarki pokroić i ułożyć jako kolejna warstwa w naczyniu żaroodpornym i zalać kolejną częścią sosu.
Pokroić na kostkę pomidory, ułożyć w naczyniu i zalać pozostałą częścią sosu.
Na koniec zetrzeć ser i posypać nim górę naszego dania. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!