Bigos ze słodkiej kapusty – Poznaj sprawdzony przepis na bigos „najlepszy z najlepszych”

Któż z nas nie zna lub nie lubi bigosu? Podobno najlepszy jest wtedy, kiedy się kończy…
Przepisów na dobry bigos jest co najmniej tyle, ile dorosłych ludzi na świecie, jednak ten, przygotowany według starej, sprawdzonej receptury jest zdecydowanie najlepszy z najlepszych!

 

Poznaj przepis i zachwycaj się jego smakiem. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg białej kapusty
  • 400 g mięsa wołowego
  • 1 marchewka
  • 2 pomidory
  • pęczek koperku i pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte i oczyszczone mięso, pokrój w kostkę.

2. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie dodaj, pokrojoną w kostkę cebulę i duś pod przykryciem przez ok. 8 minut. Teraz, dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i duś przez kolejne 8 minut. Dopraw pieprzem i dobrze wymieszaj.

 

3. W tym czasie, pokrój pomidory w małą kostkę. Dodaj do duszonego mięsa i gotuj przez 5 minut.

4. Teraz, posiekaj kapustę, posól, przemieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie, dodaj ją do garnka z pozostałymi składnikami. Teraz, gotuj wszystko pod przykryciem, przez ok. 50-60 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Pod koniec gotowania, dodaj posiekany koperek i pietruszkę.
Smacznego!

error: Content is protected !!