Puszyste i delikatne ciasto z pysznym nadzieniem, które z pewnością pokocha cała Twoja rodzina

Nie ma nic lepszego, niż pyszne domowe ciasto, które w dodatku przygotujesz w niecałą godzinę. Idealna propozycja dla wszystkich zapracowanych mam, posiadających małe łasuchy. Wybór smaku nadzienia, należy wyłącznie do Ciebie i Twoich upodobań.

Ciasto jest lekkie, puszyste i w połączeniu z owocowym nadzieniem jest wyjątkowo pyszne! Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 90 ml oleju roślinnego
  • 1-1,5 słoika dżemu
  • 1,5–2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Schłodzone jajka ubijaj z solą na gęstą, puszystą pianę. Następnie, małymi porcjami dodawaj cukier.

2. Nie przerywaj ubijania, dodając mleko i olej.

3. Teraz, małymi porcjami, dodawaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszaj dokładnie do czasu, aż ciasto będzie gęste o jednolitej konsystencji.

4. Do formy, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem, wlej połowę ciasta i wygładź je łyżką. Teraz na całej powierzchni ciasta, wyłóż dżem lub powidła i zalej je pozostałym ciastem. Wygładź brzegi łyżką.

5. Włóż ciasto, na kilka minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez 40–45 minut. Smacznego!

 

Gotowe ciasto, po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem i podziel na porcje. Puszyste, domowe ciasto z delikatnym owocowym nadzieniem, świetnie smakuje z filiżanką aromatycznej herbaty, kubkiem gorącej kawy lub kakao.

Podziel się tym przepisem ze znajomymi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!