Ciasto jest lekkie, puszyste i w połączeniu z owocowym nadzieniem jest wyjątkowo pyszne! Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Schłodzone jajka ubijaj z solą na gęstą, puszystą pianę. Następnie, małymi porcjami dodawaj cukier.
2. Nie przerywaj ubijania, dodając mleko i olej.
3. Teraz, małymi porcjami, dodawaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszaj dokładnie do czasu, aż ciasto będzie gęste o jednolitej konsystencji.
4. Do formy, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem, wlej połowę ciasta i wygładź je łyżką. Teraz na całej powierzchni ciasta, wyłóż dżem lub powidła i zalej je pozostałym ciastem. Wygładź brzegi łyżką.
5. Włóż ciasto, na kilka minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez 40–45 minut. Smacznego!
Gotowe ciasto, po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem i podziel na porcje. Puszyste, domowe ciasto z delikatnym owocowym nadzieniem, świetnie smakuje z filiżanką aromatycznej herbaty, kubkiem gorącej kawy lub kakao.