Ogórki po węgiersku, przygotowane według tego sprawdzonego przepisu, są wyjątkowo chrupiące i aromatyczne. Gdy raz ich spróbujesz, już zawsze będziesz je robiła tylko w ten sposób. Do dzieła!
1. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą ogórki, odetnij końcówki, a jeśli są duże, przekrój je wzdłuż na ćwiartki.
2. Do 3 wysterylizowanych, półlitrowych słoików powkładaj po: 2 ząbki czosnku, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego i po 1 łyżeczce musztardy w proszku. Następnie powkładaj ogórki.
3. Teraz przygotuj marynatę: Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i sól. Zagotuj, a następnie wlej 150 ml octu. Dobrze wymieszaj i zalej marynatą ogórki w słoikach. Przykryj zakrętkami i pasteryzuj w garnku z wodą przez 5 minut.
4. Po tym czasie, wyjmij słoiki, odwróć je do góry dnem i okryj dobrze ręcznikiem. Pozostaw w ciepłym miejscu, do całkowitego wystygnięcia.