Ogórki konserwowe po węgiersku – Poznaj wyjątkowy smak, który przechowasz w słoiczku na dłużej

No cóż, lato się skończyło i nadszedł czas na przygotowanie jesiennych przetworów. Oczywiście najchętniej sięgamy po takie przepisy, które nie zajmują nam wiele czasu, jednak poza czasem spędzonym w kuchni, liczy się również ich smak.

 

Ogórki po węgiersku, przygotowane według tego sprawdzonego przepisu, są wyjątkowo chrupiące i aromatyczne. Gdy raz ich spróbujesz, już zawsze będziesz je robiła tylko w ten sposób. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg Ogórków
  • 1 l  Wody
  • 150 ml octu winnego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 12 szt goździków
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki musztardy w proszku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą ogórki, odetnij końcówki, a jeśli są duże, przekrój je wzdłuż na ćwiartki.

 

2. Do 3 wysterylizowanych, półlitrowych słoików powkładaj po: 2 ząbki czosnku, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego i po 1 łyżeczce musztardy w proszku. Następnie powkładaj ogórki.

 

3. Teraz przygotuj marynatę: Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i sól. Zagotuj, a następnie wlej 150 ml octu. Dobrze wymieszaj i zalej marynatą ogórki w słoikach. Przykryj zakrętkami i pasteryzuj w garnku z wodą przez 5 minut.

 

4. Po tym czasie, wyjmij słoiki, odwróć je do góry dnem i okryj dobrze ręcznikiem. Pozostaw w ciepłym miejscu, do całkowitego wystygnięcia.

 

 

Pyszne, chrupiące i lekko pikantne ogórki po węgiersku, są świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych, a dzięki temu, że mają wyrazisty smak, będą też pyszną przekąską. Smacznego!

error: Content is protected !!