Bardzo aromatyczna słodko-słona i lekko pikantna, chrupiąca cukinia w tym wydaniu, to idealna przekąska oraz świetny dodatek do wielu dań mięsnych. Z podanej ilości produktów, przygotujesz 2 litrowe słoiki wyśmienitej marynowanej cukinii. Do dzieła!
1. Do głębokiej miski włóż umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Dodaj, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, cukier i olej.
2. Teraz, dodaj pokrojoną w małe pierścienie, papryczkę chilli, drobno posiekany koperek i pietruszkę oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 3 godziny.
3. Po tym czasie, przełóż cukinię do sterylnych, szklanych słoików, zalej sokiem, który puściła i przykryj nakrętkami. Szczelnie zakręcone słoiki, włóż do garnka z wodą i zabezpiecz przestrzenie między słoikami, czystą ściereczką.
4. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7–8 minut.