Marynowana cukinia – Przekąska, która w zimie, przypomni Ci najmilsze chwile minionego lata

Sezon na zimowe przetwory został rozpoczęty, a na te, z cudownej cukinii, to już ostatni dzwonek. Przy tej okazji, podzielę się z wami sprawdzonym przepisem na marynowaną cukinię, która przeniesie Cię przynajmniej na chwilę do jednego z najpiękniejszych dni lata.

 

Bardzo aromatyczna słodko-słona i lekko pikantna, chrupiąca cukinia w tym wydaniu, to idealna przekąska oraz świetny dodatek do wielu dań mięsnych. Z podanej ilości produktów, przygotujesz 2 litrowe słoiki wyśmienitej marynowanej cukinii. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg cukinii
  • 3 łyżki cukru
  • 120 ml octu
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • po pół natki pietruszki i koperku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do głębokiej miski włóż umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Dodaj, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, cukier i olej.

2. Teraz, dodaj pokrojoną w małe pierścienie, papryczkę chilli, drobno posiekany koperek i pietruszkę oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 3 godziny.

 

3. Po tym czasie, przełóż cukinię do sterylnych, szklanych słoików, zalej sokiem, który puściła i przykryj nakrętkami. Szczelnie zakręcone słoiki, włóż do garnka z wodą i zabezpiecz przestrzenie między słoikami, czystą ściereczką.

 

4. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7–8 minut.

 

 

Na koniec, wyjmij słoiki z garnka, przewróć do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

error: Content is protected !!