Cukinia im jest młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, ugotować leczo, smażyć kwiaty cukinii, a także upiec z niej pyszne ciasta.
Ja dzisiaj, podzielę się z Wami sprawdzonym i najlepszym przepisem na zapiekaną cukinię z pomidorami i serem. Najczęściej, serwuję ją na wspólną, lekką i ciepłą kolację. Do dzieła!
1. Do naczynia żaroodpornego, przełóż obraną, pokrojoną w kosteczkę i usmażoną na złoty kolor cebulkę.
2. Umyte i obrane wcześniej ziemniaki, cukinię i pomidory, pokrój w plastry. Następnie, ułóż warzywa warstwami w naczyniu żaroodpornym z cebulką.
3. Dopraw wszystko solą, pieprzem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przykryte folią aluminiową przez 30 minut.
4. Po tym czasie zdejmij folię, posyp startym serem i zapiekaj jeszcze przez 15-20 minut do czasu, aż ser się rozpuści.