Niewielu może pochwalić się przestrzeganiem zasad zdrowego odżywiania w zimne, ponure dni. Dlatego zachęcamy do odpowiedniego przygotowania układu pokarmowego na nadchodzące obciążenia, po prostu ogrzej się i zafunduj sobie pyszne domowe zupy!
![]()
O tej porze szczególnie pragniemy ciepła, opieki i czegoś smacznego. Najlepszym sposobem na uzyskanie wszystkiego naraz jest zrobienie zupy. Lekka zupa domowa jest idealna, gdy musisz dać żołądkowi kilka dni odpoczynku i poradzić sobie z konsekwencjami przejadania się.
![]()
Domowe zupy na każdy dzień
Przedstawiamy 3 przepisy na domowe zupy instant, których po prostu grzechem jest nie spróbować.
Czeska zupa czosnkowa.
Zarówno dorosłym, jak i dzieciom spodoba się zimna zupa czosnkowa – jest tak pachnąca i zdrowa.
SKŁADNIKI
-
1,5 l bulionu mięsnego
-
500 g ziemniaków
-
20 g masła
-
10 ząbków czosnku
-
1 jajko
-
koperek zielony do smaku
-
kminek, pieprz, sól do smaku
GOTOWANIE
1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
2. Pokrój jedną część czosnku (5 ząbków) na plasterki.
3. Wysusz kminek w rozgrzanym suchym rondlu.
4. Dodaj masło, pokrojony czosnek i ziemniaki do kminku.
5. Lekko usmaż wszystko i wlej bulion.
6. Doprowadzić do wrzenia i gotuj aż ziemniaki się ugotują.
7. Przeciśnij pozostały czosnek przez prasę czosnkową i dodaj do zupy.
8. Weź trochę płynu i wymieszaj z surowym jajkiem.
9. Wlej to do zupy, dodaj sól, pieprz i zagotuj.
10. Zdejmij z ognia. Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem. Smacznego!
Zupa Warzywno-Fasolowa
SKŁADNIKI
-
200 g kalafiora
-
3 ziemniaki
-
100 g gotowanej fasoli
-
1 łyżka oleju roślinnego
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
kawałek pora o długości 3-4 cm
-
pietruszka i sól do smaku
GOTOWANIE
1. Pokrój marchewkę w paski, a cebulę w pół-pierścienie. Smaż marchewkę, cebulę i por na oleju.
2. Podziel kalafior na kwiatostany, obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Włóż do wrzącej wody.
3. Dodaj marchewkę z cebulą i gotuj przez 15–20 minut.
4. Dodaj fasolę do garnka (możesz wziąć konserwową białą, ale tylko bez sosu) i gotuj przez kolejne 5 minut. Podczas serwowania posyp zupę ziołami.
Smacznego!
Zupa z zielonego groszku i mięty
Na pewno ugotowałeś zupę ze świeżego lub mrożonego zielonego groszku. Co z nutami mięty? Spróbuj!
SKŁADNIKI
-
1,5 l wody
-
250 g mrożonego groszku
-
3 ziemniaki
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
30 g masła
-
100 ml śmietany
-
kilka gałązek mięty
-
sól do smaku
GOTOWANIE
1. Zagotuj wodę, włóż do niej ziemniaki, pokrojone w małe kostki, gotuj przez 10 minut.
2. Roztop masło na patelni, usmaż cebulę na złoty kolor.
3. Połącz groszek, ziemniaki i cebulę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
4. Posól zupę do smaku.
5. Wlej śmietanę, dodaj posiekany czosnek, drobno posiekane liście mięty, zagotuj zupę, zdejmij z ognia.
6. Zupa groszkowa z miętą jest gotowa. Smacznego!