Słodkie tureckie ciasteczka – Najlepiej smakują do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty.

Kiedy w domu są dzieci, zawsze staramy się mieć w zapasie coś słodkiego, na wypadek nagłej potrzeby chrupania.

 

Jednak nie ma nic lepszego jak pyszne, domowe ciasteczka, przygotowane samodzielnie w domu ze sprawdzonych i dobrej jakości składników. Oczywiście łatwiej jest wyskoczyć do pobliskiego sklepu i kupić pierwszą lepszą, wątpliwej jakości paczkę ciastek, ale zdrowie i samopoczucie naszych bliskich jest zdecydowanie najważniejsze.

Ciasteczka tureckie, według tego genialnego przepisu zaskoczą Twoich bliskich, a smakiem biją na głowę nawet najlepsze sklepowe specjały. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Woda – 450 ml
  • Cukier – 200 g
  • Masło – 80 g
  • Jajko – 4 szt
  • Sok z cytryny – 20 ml
  • Olej słonecznikowy – 300 ml

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W małym garnuszku na średnim ogniu, zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej masło. Potem dodaj przesianą mąkę i mieszaj do czasu, aż masa stanie się gładka i jednolita.

 

2. Teraz zdejmij masę z ognia i dodaj do niej jajka, dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto, przełóż do szprycy cukierniczej.

 

3. W głębokiej patelni lub garnku, dobrze rozgrzej olej i szprycą wyciskaj do niego podłużne ciasteczka tak, aby się nie dotykały.

 

4. Smaż z każdej strony na złoty kolor i usuń nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.

 

5. Doprowadź do wrzenia 200 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut.

 

6. Włóż ciasteczka do przygotowanego syropu i zostaw w nim przez 10 minut. Gotowe!

 

Słodkie tureckie ciasteczka, możesz również polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami. Będą wtedy bardziej aromatyczne. Świetnie smakują do filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!