Jeśli kapusta duszona, to tylko według sprawdzonych przepisów. Tak przygotowana, będzie gościć na Twoim stole bardzo często

Przepisów na idealną kapustę jest co nie miara, jednak nie zawsze bywa smaczna i aromatyczna. Poznaj trzy najlepsze i sprawdzone przepisy na duszoną kapustę, od której nie sposób się oderwać. Każda z prezentowanych wersji jest idealna na każdą okazję i trafi w najbardziej wybredne podniebienia, kapuścianych smakoszy. Do dzieła!

 

 

Duszona biała kapusta z szynką i kiełbasą

 

 

SKŁADNIKI:
  • biała kapusta – 700 g
  • kiełbasa myśliwska – 250 g
  • wędzona szynka – 100 g
  • papryka – 1 sztuka
  • woda – 200 ml
  • przecier pomidorowy – 2 łyżki
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka
  • czarny pieprz – pół łyżeczki
  • liście laurowe – 3 sztuki
  • posiekany koperek – 1 łyżka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę drobno posiekaj, posól i odstaw na 10 minut. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Przełóż ją na talerz, a na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

2. Teraz małymi porcjami, na patelnie z cebulą dodawaj kapustę. Kiedy lekko zmięknie, dodaj liście laurowe i podsmażaj na małym ogniu przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, zalej wodą i dodaj umytą, oczyszczoną i pokrojoną drobno paprykę.

3. Duś wszystko pod przykryciem, na małym ogniu do czasu aż kapusta stanie się miękka. Na koniec dopraw czarnym pieprzem, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodaj również kiełbasę, pokrojoną szynkę, posiekany koperek i gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj na gorąco. Smacznego!

 

 

 

Duszona kapusta czerwona

 

 

SKŁADNIKI:
  • czerwona kapusta – 1 kg
  • sok jabłkowy – 50 ml
  • sok z czarnej porzeczki – 50 ml
  • goździki – 5-7 sztuk
  • miód – 2 łyżki
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka
  • masło – 2 łyżki
  • sól – 2 łyżeczki
  • 1 szczypta pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę przekrój na pół, usuń zewnętrzne liście i drobno poszatkuj.

2. W garnku z grubym dnem, rozpuść masło i wrzuć kapustę. Wymieszaj, a następnie dodaj pozostałe składniki. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj całość.

3. Teraz na małym ogniu duś pod przykryciem przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Pod koniec gotowania, zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, aby nadmiar wody odparował. Gotuj przez 2-3 minuty.

Kapusta przygotowana w ten sposób jest najsmaczniejsza następnego dnia. Smacznego!

 

 

 

Pikantna kapusta duszona z piwem

 

 

SKŁADNIKI:
  • mostek wołowy – 230 g
  • biała kapusta – pół główki
  • piwo – 250 ml
  • cebula – 1 sztuka
  • jabłko – 1 sztuka
  • miękkie masło – 1 łyżka
  • ocet jabłkowy – 2 łyżki
  • kminek – 1 łyżeczka
  • sól – 2 łyżeczki
  • mielony czarny pieprz – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mostek pokrój w plasterki i smaż na rozgrzanej, wysokiej patelni do czasu, aż tłuszcz się wytopi. Potem przełóż plastry mostka na talerz, a w tej samej patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowaną kapustę oraz plasterki jabłka.

2. Podsmażaj wszystko przez 2-3 minuty, a po tym czasie wlej piwo i ocet. Dopraw kminkiem, solą, pieprzem i cukrem. Duś pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.

 

Pod koniec gotowania, dodaj podsmażony wcześniej mostek, dobrze wszystko wymieszaj i gotuj do miękkości przez kolejne 10 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!