Jeśli kapusta duszona, to tylko według sprawdzonych przepisów. Tak przygotowana, będzie gościć na Twoim stole bardzo często
Przepisów na idealną kapustę jest co nie miara, jednak nie zawsze bywa smaczna i aromatyczna. Poznaj trzy najlepsze i sprawdzone przepisy na duszoną kapustę, od której nie sposób się oderwać. Każda z prezentowanych wersji jest idealna na każdą okazję i trafi w najbardziej wybredne podniebienia, kapuścianych smakoszy. Do dzieła!
Duszona biała kapusta z szynką i kiełbasą
SKŁADNIKI:
-
biała kapusta – 700 g
-
kiełbasa myśliwska – 250 g
-
wędzona szynka – 100 g
-
papryka – 1 sztuka
-
woda – 200 ml
-
przecier pomidorowy – 2 łyżki
-
olej roślinny – 3 łyżki
-
cukier – 1 łyżka
-
sól – 1 łyżeczka
-
czarny pieprz – pół łyżeczki
-
liście laurowe – 3 sztuki
-
posiekany koperek – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę drobno posiekaj, posól i odstaw na 10 minut. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Przełóż ją na talerz, a na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
2. Teraz małymi porcjami, na patelnie z cebulą dodawaj kapustę. Kiedy lekko zmięknie, dodaj liście laurowe i podsmażaj na małym ogniu przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, zalej wodą i dodaj umytą, oczyszczoną i pokrojoną drobno paprykę.
3. Duś wszystko pod przykryciem, na małym ogniu do czasu aż kapusta stanie się miękka. Na koniec dopraw czarnym pieprzem, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodaj również kiełbasę, pokrojoną szynkę, posiekany koperek i gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Duszona kapusta czerwona
SKŁADNIKI:
-
czerwona kapusta – 1 kg
-
sok jabłkowy – 50 ml
-
sok z czarnej porzeczki – 50 ml
-
goździki – 5-7 sztuk
-
miód – 2 łyżki
-
ocet jabłkowy – 1 łyżka
-
masło – 2 łyżki
-
sól – 2 łyżeczki
-
1 szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę przekrój na pół, usuń zewnętrzne liście i drobno poszatkuj.
2. W garnku z grubym dnem, rozpuść masło i wrzuć kapustę. Wymieszaj, a następnie dodaj pozostałe składniki. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj całość.
3. Teraz na małym ogniu duś pod przykryciem przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Pod koniec gotowania, zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, aby nadmiar wody odparował. Gotuj przez 2-3 minuty.
Kapusta przygotowana w ten sposób jest najsmaczniejsza następnego dnia. Smacznego!
Pikantna kapusta duszona z piwem
SKŁADNIKI:
-
mostek wołowy – 230 g
-
biała kapusta – pół główki
-
piwo – 250 ml
-
cebula – 1 sztuka
-
jabłko – 1 sztuka
-
miękkie masło – 1 łyżka
-
ocet jabłkowy – 2 łyżki
-
kminek – 1 łyżeczka
-
sól – 2 łyżeczki
-
mielony czarny pieprz – 1 łyżeczka
-
cukier – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
1. Mostek pokrój w plasterki i smaż na rozgrzanej, wysokiej patelni do czasu, aż tłuszcz się wytopi. Potem przełóż plastry mostka na talerz, a w tej samej patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowaną kapustę oraz plasterki jabłka.
2. Podsmażaj wszystko przez 2-3 minuty, a po tym czasie wlej piwo i ocet. Dopraw kminkiem, solą, pieprzem i cukrem. Duś pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.