Nie zajmuje zbyt wiele czasu i z powodzeniem możesz wykorzystać do nich wszystko, co zalega właśnie w Twojej lodówce zbyt długo. Poznaj propozycję na zapiekanki z pieczarkami „leniwce”, według sprawdzonego i najlepszego przepisu mojej mamy. Wystarczy 20 minut i aromatyczne zapiekanki przywołają do stołu każdego domownika, nawet tego najbardziej zajętego swoimi sprawami… Do dzieła!
1. Pieczarki lub grzyby leśne umyj i odsącz na sitku, a następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu, podsmażaj pieczarki (lub grzyby) na małym ogniu do czasu, aż cały płyn odparuje.
2. Potem dodaj cebulę i smaż razem z pieczarkami przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Po tym czasie, odstaw pieczarki do wystudzenia, a następnie dodaj ser starty na tarce o dużych oczkach, śmietanę lub majonez oraz posiekany koperek i odrobinę masła, jeśli farsz jest zbyt suchy.
4. Chleb pokrój na średniej grubości kromki i na każdą, ułóż porcję farszu pieczarkowego. Kromki chleba z farszem, układaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut. Gotowe!