„Leniwce” – zapiekanki z tym pieczarkowym farszem nie mają sobie równych. Idealne na każdą okazję

Szybka przekąska czy ciepła kolacja w postaci zapiekanek to zawsze najłatwiejszy sposób na tanie, sycące danie.

 

Nie zajmuje zbyt wiele czasu i z powodzeniem możesz wykorzystać do nich wszystko, co zalega właśnie w Twojej lodówce zbyt długo. Poznaj propozycję na zapiekanki z pieczarkami „leniwce”, według sprawdzonego i najlepszego przepisu mojej mamy. Wystarczy 20 minut i aromatyczne zapiekanki przywołają do stołu każdego domownika, nawet tego najbardziej zajętego swoimi sprawami… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 bochenek chleba,
  • 200 g pieczarek (lub grzybów leśnych),
  • 100 g twardego sera,
  • 1 cebula,
  • szczypta soli,
  • czarny mielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub majonezu,
  • ulubione zioła, np. koperek,
  • 20 g masła (opcjonalnie).

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki lub grzyby leśne umyj i odsącz na sitku, a następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu, podsmażaj pieczarki (lub grzyby) na małym ogniu do czasu, aż cały płyn odparuje.

2. Potem dodaj cebulę i smaż razem z pieczarkami przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

3. Po tym czasie, odstaw pieczarki do wystudzenia, a następnie dodaj ser starty na tarce o dużych oczkach, śmietanę lub majonez oraz posiekany koperek i odrobinę masła, jeśli farsz jest zbyt suchy.

4. Chleb pokrój na średniej grubości kromki i na każdą, ułóż porcję farszu pieczarkowego. Kromki chleba z farszem, układaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut. Gotowe!

 

Pyszne, zapiekane „leniwce” są chrupiące zewnątrz i aromatyczne, miękkie w środku. Najlepiej smakują na gorąco, ale z powodzeniem możesz zabrać je do pracy na drugie śniadanie lub na przekąskę w drogę. Smacznego!

error: Content is protected !!