Triki na doskonałą pieczeń, które stosują nasze babcie. To dlatego zawsze jest miękka, soczysta i rumiana

Z pewnością nie raz i nie dwa zdążyło Ci się, że pieczeń którą upiekłaś na święta lub jakąś ważną uroczystość okazała się szara w środku, sucha i nieco twarda lub spieczona na zewnątrz, a w środku surowa.

 

 

Możesz już zapomnieć o takich problemach, stosując przydatne triki naszych babć, których pieczeń zawsze smakuje wyjątkowo.

Zanim przystąpisz do pieczenia, zadbaj o kupno odpowiedniego rodzaju mięsa. Może to być zarówno filet, jak i jagnięcina, polędwica lub szynka. Najlepszy będzie dość chudy kawałek mięsa bez kości, który nie waży więcej niż 2-2,5 kg. Większy kawałek mięsa z pewnością zbyt mocno przypiecze się z wierzchu, natomiast w środku będzie surowe.

Warto również pamiętać, że różne rodzaje mięsa, lubią różne dodatki, przyprawy i zioła. Dla przykładu, mięso wołowe świetnie smakuje przyrządzone w ziołach prowansalskich i w sosie słodko-kwaśnym, mięso wieprzowe idealnie łączy się z musztardą i miodem.

 

Niezależnie od tego jakiego mięsa użyjesz, intensywny aromat i soczystość zapewnisz w mięsie poprzez nadzianie mięsa ząbkami czosnku lub kawałkami smalcu. Chude mięso, będzie miękkie i soczyste gdy zamarynujesz je wcześniej w aromatycznych przyprawach i ziołach. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

ODPOWIEDNIE MARYNOWANIE

Marynowanie mięsa, wcale nie jest bez znaczenia. Jak się okazuje, aby spory kawałek mięsa przeszedł dobrze smakiem i aromatem użytych przypraw i ziół – powinien być natarty nimi wieczorem przed pieczeniem i przechowywany przez całą noc w lodówce. Im dłużej, tym smaczniejsza będzie nasza pieczeń.

 

POKOJOWA TEMPERATURA MIĘSA

Najczęstszym naszym błędem jest to, że wkładamy mięso do nagrzanego piekarnika, bezpośrednio z lodówki. Wyjmij mięso z lodówki na co najmniej 2-3 godziny przed pieczeniem, wtedy upiecze się równomiernie zarówno na zewnątrz jak i w środku.

 

PIĘKNA RUMIANA SKÓRKA

Najlepszym sposobem na rumianą skórkę jest podsmażenie mięsa Wystarczy krótkie smażenie na złoty kolor z każdej strony, aby mięso po upieczeniu w piekarniku nie było szare, gumowate i wyglądało bardziej apetycznie.

Jeśli jednak mięso na pieczeń jest sporej wielkości i nie mieści się na patelnię, włóż mięso do rozgrzanego piekarnika do 220-250 stopni C i piecz na złoty kolor, a następnie zmniejsz temperaturę do 160-180 stopni C i dopiero wtedy kontynuuj pieczenie.

 

 

SOCZYSTE MIĘSO

Po upieczeniu warto pozostawić mięso w ciepłym miejscu, przykryte folią aluminiową przez 15-30 minut. Wówczas wszystkie soki zawarte w mięsie, równomiernie rozłożą się na całej jego powierzchni i mięso zawsze będzie soczyste.

 

WŁAŚCIWE KROJENIE MIĘSA NIE JEST BEZ ZNACZENIA

Zanim przystąpisz do krojenia pieczeni na porcje, dobrze mu się przyjrzyj. Zawsze krój upieczone mięso wzdłuż włókien, wtedy bez względu na to, który kawałek dostaniesz – zawsze będzie miękki i soczysty.

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!

error: Content is protected !!