Magiczne ciasto – Nie uwierzysz, co stanie się z nim podczas pieczenia. Koniecznie musisz spróbować

Genialne ciasto, które oprócz wyjątkowego smaku, robi nam psikusa podczas pieczenia. Cała magia polega na tym, że robisz jedną masę, a podczas pieczenia samo dzieli się na warstwy. Dzięki temu pięknie wygląda, a jego zapach jest w stanie przywołać do stołu każdego. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 600 ml mleka
  • 5 jajek
  • 150 g margaryny
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cytrynę
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier puder do dekoracji

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Margarynę roztop w garnku, a następnie ją wystudź.

2. Potem, oddziel białka od żółtek i żółtka ubij z cukrem waniliowym. Teraz dodaj cukier puder i roztopioną wcześniej margarynę. Wymieszaj składniki i dodaj mleko oraz małymi porcjami przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.

 

3. Teraz ubij białka na gęstą, sztywną pianę, dodając sok z cytryny (lub startą skórkę cytryny).

4. Połącz ze sobą obie przygotowane masy, przekładając ubite białka do żółtek. Masę wymieszaj i przełóż do formy (17×27 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 45 minut. Gotowe ciasto po wystudzeniu, wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, posyp cukrem pudrem i podziel na porcje. Smacznego!

error: Content is protected !!