Ciasto cytrynowe – Aromatyczne, delikatne i puszyste ciasto, które rozpływa się w ustach

Nie ma nic lepszego, od świeżego ciasta domowego wypieku. Jeśli do tego, jest jeszcze proste w wykonaniu i nie wymaga wielkiego nakładu pracy, to jest wprost genialne.

 

Poznaj doskonały przepis na smaczne, domowe ciasto cytrynowe, które pięknie prezentuje się na stole podczas wszystkich uroczystości i nie tylko… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

Składniki na ciasto:
  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 10 gramów cukru waniliowego
  • kandyzowane owoce (opcjonalnie)

 

Składniki na lukier:
  • 120 gramów cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • woda

 

 

Przygotowanie:

1. W wygodnej misce, ubij jajka z cukrem przez 2-3 minuty.

2. Teraz, do ubitych jajek dodaj miękkie masło, skórkę startą z cytryny, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ( a na koniec kandyzowane owoce). Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

3. Wyłóż równomiernie ciasto na formę (o średnicy 24 cm), przykrytej papierem do pieczenia.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40-50 minut.

 

5. W tym czasie przygotuj lukier: Cukier puder, wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą. Dobrze wymieszaj. Gotowe!

 

Ciasto po upieczeniu, studź nie wyjmując go z formy. Przed podaniem, polej wierzch ciasta przygotowanym lukrem. Smacznego!

 

 

Podziel się przepisem z rodziną i przyjaciółmi!

error: Content is protected !!