„Krówki ciągutki” – Ten smaczny, popularny smakołyk zrobisz sama w zaledwie 15 minut

Wszyscy wiemy, że słodycze są niezdrowe. Chyba, że zrobisz je sama z naturalnych, sprawdzonych składników i bez grama konserwantów, aromatów i barwników.

 

Smak popularnych od wielu lat „krówek ciągutek” zna każdy, zarówno mały jak i duży. Krówki, według tego sprawdzonego przepisu robię bardzo często, bo smakiem zachwyciły wszystkim domowników. Zrobisz je w zaledwie 15 minut, a to jest dodatkowy plus dla wszystkich miłośników słodyczy, którzy nie dysponują zbyt dużą ilością czasu wolnego.

 

 

Pyszne słodkości zawsze warto zrobić samemu z wielu oczywistych względów. Dzieci będą zachwycone. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 40 ml mleka
  • 45 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta kakao

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka z grubym dnem, wsyp cukier i na małym ogniu podgrzewaj bez mieszania do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaj masło, zwiększ ogień i mieszaj, aż składniki się połączą.

 

2. W osobnym garnku podgrzej mleko i dodaj je do rozpuszczonego cukru z masłem. Dokładnie wymieszaj.

 

3. Gotową masę, przełóż do foremek (może być to forma do kostek lodu lub silikonowa do ciasteczek i pralinek).

 

4. Krówki odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

 

Krówki ciągutki będą prawdziwą niespodzianką dla wszystkich domowników, a w szczególności dla dzieci. Smacznego!

error: Content is protected !!