Placek przekładaniec z cukinii – Pyszna przekąska z aromatycznym sosem, którą przygotujesz tylko w 20 minut. Ten smak zostanie z Tobą na dłużej

Uwielbiam wszystkie dania i przekąski z cukinią w roli głównej. Dlatego kiedy tylko mam taką możliwość, przygotowują ją na wiele różnych sposobów.
Moja rodzina razem ze mną pokochała cukinię, a najbardziej zasmakowała im w postaci placka – przekładańca z cukinii. Jest na prawdę pyszny, więc spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 3 młode cukinie
  • 200 g twardego sera
  • pęczek kopru
  • pęczek rukoli
  • 200 g śmietany lub jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione przyprawy, sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj cukinie pod ciepłą bieżącą wodą i pokrój w plasterki o grubości do 1 cm. Przełóż je do miski, posól i dopraw ulubionymi przyprawami. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

 

2. Po tym czasie, poukładaj cukinię na kratce do pieczenia lub blaszce – przykrytej papierem do pieczenia.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, na złoty kolor.

 

4. W tym czasie, przygotuj sos: Jogurt wymieszaj z posiekanymi ziołami, rukolą, solą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowe – możesz składać placka z cukinii.

 

5. Układaj naprzemiennie warstwami na dużym talerzu: cukinię, sos i starty na tarce o grubych oczkach ser – do wyczerpania składników. Gotowe!

 

Wierzch placka-przekładańca z cukinii, możesz dodatkowo ozdobić świeżymi ziołami. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!