Cudowne naleśniki z twarożkiem – Delikatne, puszyste i bez grama mąki. Takie naleśniki, można smażyć dla bliskich nawet codziennie

Naleśniki, to ulubione danie moich pociech ale nie tylko. Z prawdziwą przyjemnością, serwuję je na śniadanie lub ciepłą kolacje dla całej rodziny.

Delikatne, puszyste i bez grama mąki, z pysznym serowym nadzieniem, nie mają sobie równych. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!

 

Składniki na ciasto:
  • 0,5 l mleka
  • 6 jajek
  • 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

 

Składniki na nadzienie:
  • 300 g twarogu
  • cukier, masło i kwaśna śmietana do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowanie nadzienia:
Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj cukier i jeśli masz ochotę – rodzynki, migdały czy orzechy. Dokładnie wszystko wymieszaj.

2. Przygotowanie naleśników:
Mikserem, wymieszaj 5 jajek z cukrem i skrobią. Cały czas mieszając, małymi porcjami dodawaj mleko i olej. Konsystencja ciasta nie powinna być zbyt gęsta. Odstaw gotowe ciasto na 15 minut.

 

3. W tym czasie, rozgrzej patelnię z małą ilością oleju. Uwaga! Smaż naleśniki tylko z jednej strony i na każdym rozsmaruj łyżkę nadzienia. Tak przygotowane naleśniki zawiń w rulonik lub „na cztery” – w trójkąciki.

4. Poukładaj naleśniki w naczyniu żaroodpornym Zwiń każdy w rulon lub też złóż w trójkąty. Naleśniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Każdego naleśnika, polej roztopionym masłem i łyżeczkę kwaśnej śmietany.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 10-15 minut. Gotowe!

 

Naleśniki według tego przepisu, najlepiej smakują na ciepło, podane z bitą śmietaną, owocami lub polane sosem czekoladowym. Smacznego!

error: Content is protected !!