Wytrawne naleśniki – Poznaj przepisy na szybkie i smaczne naleśniki w najlepszych wariantach. Nikt im się nie oprze
Naleśniki, to najszybsze i najłatwiejsze danie, z którym bez problemu poradzi sobie nawet najmniej doświadczona kulinarnie Pani domu.
Najlepsze w naleśnikach jest to, że świetnie komponują się ze wszystkimi dodatkami, tj: ulubionymi owocami, twarogiem, dżemami i powidłami – w daniach na słodko, oraz z jajkiem, ziołami, grzybami, cebulką, mięsem mielonym i rybą – w daniach na słono.
Przygotuj zatem naleśniki, które Ty i Twoi bliscy lubicie najbardziej, wykorzystując wszystko co masz właśnie pod ręką.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, najlepsze propozycje na naleśniki idealne, znajdziesz poniżej, do dzieła!
Trzy sposoby na smażenie naleśników:
Ciasto wlać na rozgrzaną patelnię, potem nałożyć nadzienie i zalać kolejną warstwą ciasta (można też nie zalewać drugą warstwą i smażyć z obu stron). To najlepszy sposób na smażenie naleśników na słodko z owocami lub twarogiem.
Nadzienie dodać do ciasta przed smażeniem i wymieszać. Najlepsze są z jabłkami, marchewką lub ziołami.
Najpierw na rozgrzanej patelni smażyć warstwę nadzienia i zalać je warstwą ciasta. Tak najlepiej smażyć naleśniki z bekonem, smażoną cebulką lub pieczarkami. Poznaj przykładowe przepisy na najlepsze naleśniki:
Naleśniki z jajkiem i szczypiorkiem
SKŁADNIKI:
-
2 szklanki mąki
-
2 szklanki kefiru
-
1 szklanka wody
-
4 jajka
-
2 łyżki cukru
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
szczypiorek
-
sól do smaku
-
czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Ubij 2 jajka z cukrem i solą, potem dodaj kefir i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki na gładką masę z pomocą miksera.
2. Teraz, do ciasta dodaj szklankę wrzącej wody, zamieszaj i odstaw na 10 minut. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj ciasto.
3. Czas przygotować nadzienie: Ugotowane wcześniej 2 jajka obierz, pokrój na małą kosteczkę i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem, a kiedy jedna strona nieco się zetnie – nałóż porcję nadzienia i zalej kolejną, cienką warstwą ciasta. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!
Naleśniki z serem i ziołami
SKŁADNIKI:
-
1-1,5 szklanki mąki pszennej
-
3 szklanki mleka
-
3 jajka
-
60-100 g twardego sera
-
1-2 łyżeczki cukru
-
1 szczypta soli
-
1 pęczek koperku bądź szczypiorku
-
3 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
1. Ubij jajka z cukrem i solą, potem dodaj ciepłe mleko i przesianą mąkę. Wymieszaj dobrze mikserem na jednolitą, gładką masę.
2. Do gotowego ciasta, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, drobno posiekane zioła i olej. Całość wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
3. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Pycha…
Naleśniki z pieczarkami
SKŁADNIKI:
-
500 g mąki pszennej
-
300 ml kefiru
-
230 ml wody
-
200 g pieczarek
-
1 cebula
-
3 jajka
-
sól do smaku
-
0,5 łyżeczki sody
-
zioła do smaku
-
3 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz posiekaną cebulkę, podsmaż na patelni z małą ilością oleju. Na koniec dodaj pokrojone drobno zioła i wymieszaj.
2. Czas na ciasto: Jajka wymieszaj z kefirem, solą, sodą i przesianą mąką. Wymieszaj na gładką masę, a następnie nie przerywając mieszania dodaj wrzącą wodę i 1 łyżkę oleju. Na koniec, dodaj usmażone pieczarki z cebulką, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
3. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!