Wytrawne naleśniki – Poznaj przepisy na szybkie i smaczne naleśniki w najlepszych wariantach. Nikt im się nie oprze

Naleśniki, to najszybsze i najłatwiejsze danie, z którym bez problemu poradzi sobie nawet najmniej doświadczona kulinarnie Pani domu.

 

 

Najlepsze w naleśnikach jest to, że świetnie komponują się ze wszystkimi dodatkami, tj: ulubionymi owocami, twarogiem, dżemami i powidłami – w daniach na słodko, oraz z jajkiem, ziołami, grzybami, cebulką, mięsem mielonym i rybą – w daniach na słono.

Przygotuj zatem naleśniki, które Ty i Twoi bliscy lubicie najbardziej, wykorzystując wszystko co masz właśnie pod ręką.

 

 

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, najlepsze propozycje na naleśniki idealne, znajdziesz poniżej, do dzieła!

Trzy sposoby na smażenie naleśników:

Ciasto wlać na rozgrzaną patelnię, potem nałożyć nadzienie i zalać kolejną warstwą ciasta (można też nie zalewać drugą warstwą i smażyć z obu stron). To najlepszy sposób na smażenie naleśników na słodko z owocami lub twarogiem.

Nadzienie dodać do ciasta przed smażeniem i wymieszać. Najlepsze są z jabłkami, marchewką lub ziołami.

Najpierw na rozgrzanej patelni smażyć warstwę nadzienia i zalać je warstwą ciasta. Tak najlepiej smażyć naleśniki z bekonem, smażoną cebulką lub pieczarkami. Poznaj przykładowe przepisy na najlepsze naleśniki:

 

 

Naleśniki z jajkiem i szczypiorkiem

 

 

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kefiru
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypiorek
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ubij 2 jajka z cukrem i solą, potem dodaj kefir i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki na gładką masę z pomocą miksera.

2. Teraz, do ciasta dodaj szklankę wrzącej wody, zamieszaj i odstaw na 10 minut. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj ciasto.

3. Czas przygotować nadzienie: Ugotowane wcześniej 2 jajka obierz, pokrój na małą kosteczkę i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem, a kiedy jedna strona nieco się zetnie – nałóż porcję nadzienia i zalej kolejną, cienką warstwą ciasta. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

 

Naleśniki z serem i ziołami

 

 

SKŁADNIKI:
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 60-100 g twardego sera
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 pęczek koperku bądź szczypiorku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ubij jajka z cukrem i solą, potem dodaj ciepłe mleko i przesianą mąkę. Wymieszaj dobrze mikserem na jednolitą, gładką masę.

2. Do gotowego ciasta, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, drobno posiekane zioła i olej. Całość wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

3. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Pycha…

 

 

Naleśniki z pieczarkami

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml kefiru
  • 230 ml wody
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki sody
  • zioła do smaku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz posiekaną cebulkę, podsmaż na patelni z małą ilością oleju. Na koniec dodaj pokrojone drobno zioła i wymieszaj.

2. Czas na ciasto: Jajka wymieszaj z kefirem, solą, sodą i przesianą mąką. Wymieszaj na gładką masę, a następnie nie przerywając mieszania dodaj wrzącą wodę i 1 łyżkę oleju. Na koniec, dodaj usmażone pieczarki z cebulką, wymieszaj i odstaw na kilka minut.

3. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

error: Content is protected !!