Surówki z marchewką w roli głównej – Smaczne, zdrowe i dietetyczne przekąski, które możesz jeść kiedy zechcesz bez najmniejszych wyrzutów sumienia

Marchew to nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne warzywo, które dzięki swoim dobroczynnym właściwościom zdrowotnym, zdecydowania powinno bardzo często pojawiać się w naszym codziennym menu. Oprócz tego, że zawiera całą masę cennych składników odżywczych, jest również źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu

 

Zawiera także wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze w których skład wchodzą witaminy, minerały i bardzo cenne przeciwutleniacze. Tym najważniejszym, jest oczywiście beta-karoten, który wspomaga opaleniznę, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i chroni przed rozwojem nowotworów.

To warzywo, które można jeść w każdej postaci, zarówno na surowo jak i gotowane. Ma bardzo mały indeks glikemiczny, co jest bardzo ważne dla osób dbających o dietę i prawidłową masę ciała.

Poznaj kilka najlepszych, sprawdzonych surówek z marchewką w roli głównej, które pomogą Ci urozmaicić jadłospis Twoich bliskich i poczuć, jak wiele korzyści płynie z jej codziennego spożywania. Możesz z powodzeniem serwować ją jako samodzielną przekąskę lub jako zdrowy dodatek do dań mięsnych. Do dzieła!

 

 

 

Surówka z marchewką i jajkiem

 

SKŁADNIKI:
  • 5 średnich marchewek
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, siekany koperek do smaku

Obraną, umytą marchewkę i obrane jajka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony drobno koperek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj śmietanę lub jogurt i dobrze wymieszaj. Gotowe!

Mnóstwo karotenu w marchwi i dodatek jajek sprawia, że ta surówka to nie tylko bomba witaminowa, ale także źródło łatwo przyswajalnego białka.

 

 

 

Surówka z marchewki i sosem miodowym

 

SKŁADNIKI:
  • 2-3 duże marchewki
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżkę płynnego miodu
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

Zalej rodzynki wrzącą wodą i odstaw na kilka minut. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj miód, sok z cytryny, cynamon i jogurt grecki. Na koniec, dodaj namoczone rodzynki i wymieszaj dobrze składniki. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona w lodówce. Smacznego!

 

 

 

Klasyczna surówka colesław

 

Wbrew pozorom, smaczna i wszystkim znana surówka colesław nie jest wcale trudna w przygotowaniu. Jestem pewna, że z jej przygotowaniem, poradzi sobie nawet najmniej doświadczona w kuchni Pani domu.

 

SKŁADNIKI:
  • ¼ główki kapusty
  • 2 małe marchewki
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Potem, dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i olej, dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Przed podaniem, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!

 

 

 

Warstwowa surówka z marchewką

 

SKŁADNIKI:
  • 2 starte na tarce marchewki
  • 3 pokrojone w kostkę jajka na twardo
  • ½ drobno pokrojonej cebuli
  • 2 starte na tarce jabłka
  • 100 g tartego twardego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • jogurt do polania

 

 

1. W wygodnej misce, układaj kolejno wszystkie składniki warstwami, każdą doprawiając solą i pieprzem. Warstwy, układaj do wyczerpania składników.

2. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a przed podaniem wyłóż sałatkę na talerz odwracając miskę do góry dnem. Gotowe!

Ozdób wierzch sałatki kleksem gęstego jogurtu i posiekanymi, świeżymi ziołami (koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem).

 

Idealna surówka na lekką wieczorną przekąskę lub jako dodatek do ulubionego dania obiadowego. Smacznego!

error: Content is protected !!