Surówki z marchewką w roli głównej – Smaczne, zdrowe i dietetyczne przekąski, które możesz jeść kiedy zechcesz bez najmniejszych wyrzutów sumienia
Marchew to nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne warzywo, które dzięki swoim dobroczynnym właściwościom zdrowotnym, zdecydowania powinno bardzo często pojawiać się w naszym codziennym menu. Oprócz tego, że zawiera całą masę cennych składników odżywczych, jest również źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu
Zawiera także wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze w których skład wchodzą witaminy, minerały i bardzo cenne przeciwutleniacze. Tym najważniejszym, jest oczywiście beta-karoten, który wspomaga opaleniznę, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i chroni przed rozwojem nowotworów.
To warzywo, które można jeść w każdej postaci, zarówno na surowo jak i gotowane. Ma bardzo mały indeks glikemiczny, co jest bardzo ważne dla osób dbających o dietę i prawidłową masę ciała.
Poznaj kilka najlepszych, sprawdzonych surówek z marchewką w roli głównej, które pomogą Ci urozmaicić jadłospis Twoich bliskich i poczuć, jak wiele korzyści płynie z jej codziennego spożywania. Możesz z powodzeniem serwować ją jako samodzielną przekąskę lub jako zdrowy dodatek do dań mięsnych. Do dzieła!
Surówka z marchewką i jajkiem
SKŁADNIKI:
-
5 średnich marchewek
-
5 ugotowanych na twardo jajek
-
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
-
2 łyżki kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu greckiego
-
sól, pieprz, siekany koperek do smaku
Obraną, umytą marchewkę i obrane jajka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony drobno koperek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj śmietanę lub jogurt i dobrze wymieszaj. Gotowe!
Mnóstwo karotenu w marchwi i dodatek jajek sprawia, że ta surówka to nie tylko bomba witaminowa, ale także źródło łatwo przyswajalnego białka.
Surówka z marchewki i sosem miodowym
SKŁADNIKI:
-
2-3 duże marchewki
-
100 g rodzynek sułtańskich
-
100 ml jogurtu greckiego
-
1 łyżkę płynnego miodu
-
1 łyżkę soku z cytryny
-
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
Zalej rodzynki wrzącą wodą i odstaw na kilka minut. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj miód, sok z cytryny, cynamon i jogurt grecki. Na koniec, dodaj namoczone rodzynki i wymieszaj dobrze składniki. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona w lodówce. Smacznego!
Klasyczna surówka colesław
Wbrew pozorom, smaczna i wszystkim znana surówka colesław nie jest wcale trudna w przygotowaniu. Jestem pewna, że z jej przygotowaniem, poradzi sobie nawet najmniej doświadczona w kuchni Pani domu.
SKŁADNIKI:
-
¼ główki kapusty
-
2 małe marchewki
-
pół cebuli
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
sól i pieprz do smaku
Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Potem, dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i olej, dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Przed podaniem, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!
Warstwowa surówka z marchewką
SKŁADNIKI:
-
2 starte na tarce marchewki
-
3 pokrojone w kostkę jajka na twardo
-
½ drobno pokrojonej cebuli
-
2 starte na tarce jabłka
-
100 g tartego twardego sera żółtego
-
sól i pieprz do smaku
-
jogurt do polania
1. W wygodnej misce, układaj kolejno wszystkie składniki warstwami, każdą doprawiając solą i pieprzem. Warstwy, układaj do wyczerpania składników.
2. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a przed podaniem wyłóż sałatkę na talerz odwracając miskę do góry dnem. Gotowe!
Ozdób wierzch sałatki kleksem gęstego jogurtu i posiekanymi, świeżymi ziołami (koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem).