Rolada drobiowa z faszerowaną papryką – Na świątecznym stole, wygląda pięknie. Z pewnością zaskoczysz nią zaproszonych gości

Pyszna rolada drobiowa z faszerowaną papryką, według tego sprawdzonego przepisu to prawdziwa królowa na moim świątecznym stole. Proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne danie mięsne, które z pozoru wygląda zwyczajnie, jednak kiedy zaczniesz je kroić, zaobserwuj miny gości – zawsze są bezcenne.

 

Smaczne, delikatne i soczyste mięso, kryjące w sobie paprykową niespodziankę, pięknie wygląda na stole i świetnie sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i ciepła kolacja dla każdego. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Filet z kurczaka (podwójny) 3 szt.
  • Brokuły 200 g
  • Marchewka 2 szt.
  • Papryka 8 szt.
  • Twardy żółty ser 70 g
  • Serek topiony 150 g
  • Sól do smaku
  • Przyprawa do kurczaka do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Brokuły umyj, podziel na różyczki i gotuj w garnku z osoloną wodą przez 10 minut. Połowę ugotowanego brokuła zblenduj i wymieszaj z marchewką startą na tarce o grubych oczkach, serkiem topionym, dopraw do smaku solą i wymieszaj.

 

2. Odetnij czubek papryki i usuń nasiona. Potem, wypełnij paprykę przygotowanym wcześniej farszem. Każdego fileta z kurczaka, przekrój na cienkie plastry, dopraw do smaku przyprawą do kurczaka i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Teraz poukładaj faszerowane papryki, następnie połowę plasterków sera, marchewkę pokrojoną w kosteczkę (lub w słupki), pozostałe różyczki brokuła i ponownie plasterki sera.

 

3. Teraz owiń ciasno całe nadzienie filetem z kurczaka, pamiętając o brzegach rolady. Naczynie, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40 minut. Gotowe!

 

Rolada drobiowa z faszerowaną papryką i warzywami, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno o ile zostanie choćby jedna porcja na później… Smacznego!

error: Content is protected !!