Kurczak po albańsku – Proste w przygotowaniu i smaczne danie, które zachwyci każdego bez wyjątku. Koniecznie musisz spróbować

Kurczak po albańsku, to przede wszystkim świetna alternatywa dla tradycyjnych piersi z kurczaka w panierce. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i z łatwo dostępnych, tanich składników, a ich smak zachwyci każdego bez wyjątku.

Kotleciki przygotowane, według tego sprawdzonego przepisu, zawsze są mięciutkie, soczyste i delikatne. Jestem pewna, że zasmakują w nim nawet te najmłodsze pociechy. Zapewniam również, że kotleciki z kurczaka po albańsku, zostaną w Twoim domu na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Filet z kurczaka 650 g
  • Jajka 2 szt.
  • Skrobia 2 łyżki stołowe
  • Masło 1 łyżka
  • Cebula 1 szt.
  • Olej słonecznikowy 5 łyżek
  • Majonez 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Czarny mielony pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w małą kostkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.

 

2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem na złoty kolor. Potem wymieszaj cebulę z mięsem, dodaj majonez, jajka, skrobię i dokładnie wszystko wymieszaj.

 

3. Na rozgrzaną patelnię z olejem, nakładaj łyżką porcję kurczaka w cieście i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kotleciki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe!

 

Kurczak po albańsku, najlepiej smakuje na gorąco, w towarzystwie puree z ziemniaków i zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!