Rolada ziemniaczana z kapustą – Połączenie tych smaków, gwarantuje pełny, sycący obiad dla każdego i na każdą okazję

Genialne połączenie smaków, tworzą tanie i łatwo dostępne składniki, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni. Szybka i prosta w przygotowaniu rolada ziemniaczana z kapustą, to jedno z najbardziej lubianych dań z kapustą moich bliskich.

 

Do przygotowania tej rolady, możesz również wykorzystać ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu i jest to dodatkowa zaleta tego dania. Nikt przecież nie lubi marnować jedzenia… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Kapusta biała 1 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Cukier 1 łyżka
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna 2 łyżki stołowe
  • Olej słonecznikowy
  • Sól do smaku
  • Czarny mielony pieprz do smaku
  • Papryka czerwona mielona do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania nadzienia: Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na dużej, rozgrzanej patelni z olejem. Potem dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i poszatkowaną kapustę. Duś na wolnym ogniu do miękkości, a pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj również trochę oleju, cukier i paprykę.

 

2. Obrane ziemniaki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, potem odcedź, ugnieć na gładkie puree i ostudź. Następnie dodaj jajko, mąkę, pieprz i dobrze wymieszaj masę ziemniaczaną.

 

3. Rozłóż folię spożywczą na blacie kuchennym i równomiernie rozłóż na niej masę ziemniaczaną. Na środek, nałóż nadzienie z kapusty i zawiń je ciasno w masie ziemniaczanej, sklejając wszystkie brzegi.

 

4. Teraz przełóż roladę do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem i piecz w piekarniku na złoty kolor. Gotowe!

 

Rolada ziemniaczana z kapustą, najlepiej smakuje na gorąco. Jestem pewna, że jest tak pyszna, że nim całkowicie wystygnie – zniknie ze stołu bez śladu. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!