Ryż gotowany na patelni – Tak przygotowany, zawsze jest miękki, delikatny i aromatyczny. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku

Istnieje wiele kulinarnych sztuczek na gotowanie idealnego ryżu. Ryż jest bardzo zdrowy i stanowi świetny dodatek do wielu dań mięsnych i warzywnych. Jednak tak łatwo przyzwyczailiśmy się do gotowania ryżu w garnku z wodą, że nawet nie dopuszczamy do siebie myśli, że można to zrobić w łatwiejszy sposób, nadając mu przy tym wyjątkowego smaku i aromatu.

 

 

Poznaj więc genialny sposób na ryż gotowany na patelni, który swoim smakiem sprawi, że Twoi bliscy już nigdy nie przejdą obok dań z ryżem obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Marchewka 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Ryż 500 g
  • Woda 560 ml
  • Sól do smaku
  • Olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

 

2. Marchewkę obierz, umyj i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub pokrój w cieniutkie paski).

 

3. Cebulę i marchewkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem do czasu, aż cebula się zeszkli.

 

4. Teraz dodaj ryż, dopraw do smaku solą i dobrze wymieszaj. Potem, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez 10 minut. W tym czasie zagotuj wodę w czajniku.

 

5. Ryż na patelni, zalej wrzątkiem, zamieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut. Gdy woda całkowicie odparuje, odstaw pod przykryciem na kilka minut. Gotowe!

 

Smak ryżu, przygotowanego w ten sposób, możesz dowolnie zmieniać z pomocą ulubionych przypraw. Kurkuma jest do gotowanego na patelni ryżu wprost doskonałą przyprawą. Jeśli zamierzasz dodać czosnek, koniecznie dodaj go dopiero po odparowaniu większości wody. Dzięki temu, zachowa swój aromat do efektu końcowego. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!