Poznaj więc genialny sposób na ryż gotowany na patelni, który swoim smakiem sprawi, że Twoi bliscy już nigdy nie przejdą obok dań z ryżem obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
2. Marchewkę obierz, umyj i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub pokrój w cieniutkie paski).
3. Cebulę i marchewkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem do czasu, aż cebula się zeszkli.
4. Teraz dodaj ryż, dopraw do smaku solą i dobrze wymieszaj. Potem, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez 10 minut. W tym czasie zagotuj wodę w czajniku.
5. Ryż na patelni, zalej wrzątkiem, zamieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut. Gdy woda całkowicie odparuje, odstaw pod przykryciem na kilka minut. Gotowe!