Placki dyniowe są bardzo sycące, smaczne i delikatne, przygotujesz je szybko i gwarantuję, że zachwycą Twoich bliskich. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!
1. Dynię obierz ze skórki i oczyść z nasion. Potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wodę, którą puści odsącz na sitku i odciśnij.
2. Przełóż dynię do miski, dodaj skrobię, mąkę, jajko, żółtko i drobno pokrojony koperek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
3. Na rozgrzanej patelni z masłem, smaż placki z każdej strony na złoty kolor – nie dłużej niż 1,5 minuty. Gotowe!
4. Pamiętaj, że dynia ma w sobie dużo wody, dlatego smaż placki pojedynczo. Unikniesz duszenia się placków i te, pięknie się zarumienią.