Placki dyniowe – Perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy danie doskonałe. Koniecznie musisz spróbować

Jeśli znudziły Ci się już placki ziemniaczane i te z pysznej cukinii – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przepis na placki z dyni, polecam wszystkim miłośnikom wyjątkowych, aromatycznych i oryginalnych dań i kochających eksperymentować w kuchni.

 

Placki dyniowe są bardzo sycące, smaczne i delikatne, przygotujesz je szybko i gwarantuję, że zachwycą Twoich bliskich. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Dynia 300 g
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Skrobia 1 łyżka
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko jajka 1 szt.
  • Pęczek koperku
  • Sól 2 łyżeczki
  • Czarny mielony pieprz 1 łyżeczka
  • Masło 30 g
  • Olej słonecznikowy 30 ml

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dynię obierz ze skórki i oczyść z nasion. Potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wodę, którą puści odsącz na sitku i odciśnij.

2. Przełóż dynię do miski, dodaj skrobię, mąkę, jajko, żółtko i drobno pokrojony koperek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.

 

3. Na rozgrzanej patelni z masłem, smaż placki z każdej strony na złoty kolor – nie dłużej niż 1,5 minuty. Gotowe!

4. Pamiętaj, że dynia ma w sobie dużo wody, dlatego smaż placki pojedynczo. Unikniesz duszenia się placków i te, pięknie się zarumienią.

 

Placki dyniowe, podawaj koniecznie na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli do ciasta dodasz odrobinę świeżej mięty – ich wyjątkowy smak i aromat mile Cię zaskoczy. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!