Białe wino, które jest jednym ze składników tego wyjątkowego sernika bez pieczenia, nada mu niepowtarzalny smak, a w połączeniu z delikatną, twarogową warstwą i owocami – to deser doskonały! Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W ciepłym mleku, rozpuść 5 g żelatyny. Twaróg śmietankowy, zmiel z cukrem (40 g) w maszynce do mięsa lub blenderem.
2. Rozpuszczoną w mleku żelatynę, dodaj do zmielonego twarogu i wymieszaj. Masę twarogową, podziel na dwie części i jedną z nich wyłóż do formy, wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki na conajmniej 20 minut.
3. W tym czasie, rozpuść 5 g żelatyny w garnku z 30 ml wody, potem dodaj wino, sok z cytryny i 45 g cukru. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut.
4. Teraz, wyjmij z lodówki masę serową i poukładaj na niej winogrona, przekrojone na pół. Zalej je zawartością garnka – galaretką winną i wstaw do lodówki na godzinę.
5. Po tym czasie, rozłóż równomiernie na stężałej galaretce, pozostałą masę serową i wygładź szpatułką. Wstaw do lodówki na 5 godzin – do całkowitego stężenia wszystkich warstw.
6. Przed podaniem, wyjmij deser z formy odwracając go do góry dnem, zdejmij folię i udekoruj ubitą śmietaną z łyżką cukru i winogronami. Gotowe!