Zapiekana Papryka z kurczakiem – Genialna przekąska, która zachwyci każdego bez wyjątku. Koniecznie musisz spróbować

Niezwykle aromatyczne, delikatne i smaczne przekąski, które przywołają do stołu wszystkich domowników zanim zdążysz ich zawołać. Przygotujesz je łatwo, szybko i z minimalnego zestawu łatwo dostępnych składników.

 

 

Zapiekane papryki z delikatnym, soczystym mięsnym wnętrzem to ulubione danie moich bliskich, dlatego w moim domu gości bardzo często. Pewnie dlatego, że nikt nie może im się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Papryka 4 szt.
  • Filet z kurczaka 1 szt.
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • Kwaśna śmietana 2 łyżki stołowe
  • Olej słonecznikowy 1 łyżka
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Woda 70 ml
  • Twardy ser 0 g
  • Pomidor 1 szt.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filet z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małą kosteczkę. Potem, usmaż go na rozgrzanej patelni z olejem, doprawiając do smaku solą, przyprawą do kurczaka i mąką. Dobrze wszystko wymieszaj.

 

2. Następnie, dodaj kwaśną śmietanę i wodę. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje, często mieszając.

 

3. Umyte i oczyszczone papryki, przekrój na pół wszerz i usuń nasiona. Wypełnij je nadzieniem mięsnym i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Na wierzchu każdej, poukładaj również plasterek pomidora. Tak przygotowane papryki, poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut. Gotowe!

 

 

 

Paprykę zapiekaną z kurczakiem w piekarniku, podawaj na gorąco – tak smakuje najlepiej. Zresztą nie łudź się, że cokolwiek zostanie na później…Przekąskę, polecam również wszystkim dbającym o zdrową dietę i miłośnikom dań z papryką w roli głównej. Smacznego!

error: Content is protected !!