Zapiekane papryki z delikatnym, soczystym mięsnym wnętrzem to ulubione danie moich bliskich, dlatego w moim domu gości bardzo często. Pewnie dlatego, że nikt nie może im się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Filet z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małą kosteczkę. Potem, usmaż go na rozgrzanej patelni z olejem, doprawiając do smaku solą, przyprawą do kurczaka i mąką. Dobrze wszystko wymieszaj.
2. Następnie, dodaj kwaśną śmietanę i wodę. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje, często mieszając.
3. Umyte i oczyszczone papryki, przekrój na pół wszerz i usuń nasiona. Wypełnij je nadzieniem mięsnym i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Na wierzchu każdej, poukładaj również plasterek pomidora. Tak przygotowane papryki, poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut. Gotowe!