Sałatka pięknie wygląda, więc doskonale prezentuje się również na uroczystym stole. To bomba witaminowa, która swoim smakiem zaskoczy każdego bez wyjątków. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Obierz i umyj marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce (jak marchewkę po koreańsku).
2. Startą marchewkę, podziel na części i układaj w garnku warstwami, posypując każdą cukrem i solą. W misce, wymieszaj wodę z octem.
3. Teraz, zalej marchewkę w garnku mieszanką wody z octem i podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Marchewka powinna pozostać chrupiąca.
4. W tym czasie, obierz cebulę i pokrój ją w pół piórka. Przełóż ją po wyznaczonym czasie do garnka z marchewką wraz z czosnkiem, przeciśniętym przez praskę.
5. Wymieszaj wszystkie składniki, zdejmij z ognia, a po 5 minutach przecedź warzywa i wystudź. Potem przełóż do miski i dodaj odsączoną kukurydzę.
6. Na koniec, dopraw sałatkę 1-2 łyżkami majonezu, dodaj rozdrobniony lub starty na tarce serek topiony i wymieszaj. Gotowe!