Zapiekanka jajeczna z brokułami – To pyszne śniadanie, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie z talerzy

Ten przepis pojawił się w moim domu całkiem przypadkowo. Miałam nieodpartą ochotę przygotować na śniadanie coś wyjątkowego, a moja lodówka nie skrywała wybitnych smakołyków. Postanowiłam eksperymentować i wykorzystać to, co w niej znalazłam i trafiłam w przysłowiową dziesiątkę.

 

 

Pamiętaj, że Twoja lodówka może skrywać inne produkty, dlatego Twoje danie może okazać się nieco bardziej efektowne. Wszystko zależy od Twoich preferencji i od tego, co znajdziesz w swojej kuchni. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Jajka 8 szt.
  • Brokuły 450 g
  • Marchewka 130 g
  • Twardy ser 50g
  • Płatki owsiane 25 g
  • Olej słonecznikowy 1 łyżka
  • Czosnek suszony do smaku
  • Sól do smaku
  • Czarny mielony pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Brokuły umyj i podziel na różyczki. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.

 

2. W wygodnej misce, ubij jajka, dodaj sól, pieprz, czosnek, płatki owsiane i starty na tarce o grubych oczkach ser. Następnie, dodaj podsmażone wcześniej warzywa i wymieszaj.

 

3. Naczynie żaroodporne, wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niego masę jajeczną z warzywami.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 10 minut. Gotowe!

 

 

Zapiekanka pięknie wygląda, więc zachęca do jedzenia natychmiast. Smak natomiast, nie pozostawia złudzeń i zostaje z Wami jeszcze długo, po zjedzeniu. Gwarantuję że na później, nie zostanie nawet najmniejszy kawałek. Smacznego!

error: Content is protected !!