Pięknie wyglądają, smakują wyśmienicie, więc czego chcieć więcej? No może jedynie przygotowania podwójnej porcji, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Zacznij od przygotowania ciasta: Ubij jajka z szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Następnie dodaj mleko i przesianą mąkę. Wymieszaj składniki, uzyskując gładkie i jednolite ciasto, a pod koniec dodaj 250 ml wrzącej wody i olej. Szybko wymieszaj i odstaw na 30 minut.
2. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Do garnka wlej 400 ml wody, dodaj roztopione masło, 2 łyżki cukru i ryż. Gotuj całość na wolnym ogniu do miękkości, przez 30 minut.
3. Z przygotowanego wcześniej ciasta, usmaż naleśniki z każdej strony na złoty kolor. Na każdego naleśnika, nałóż porcję nadzienia i zawiń naleśniki tak, jak na krokiety. Następnie, pokładaj je w naczyniu żaroodpornym.
4. Czas na delikatny, śmietanowy sos: Wymieszaj śmietanę z 2 łyżkami cukru. Przygotowanym sosem, polej wszystkie naleśniki w naczyniu.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!