Ciasteczka kruche, według tego sprawdzonego przepisu zawsze wychodzą doskonale i są smaczne. Dobrze radzę, przygotować od razu podwójną porcję. Znikają z talerza błyskawicznie… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W wygodnej misce, utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na jednolitą, gładką masę.
2. Oddziel białko od żółtka. Żółtko przełóż do miski, dodaj utarte masło i przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj i zagnieć delikatne, gładkie ciasto.
3. Gotowe ciasto, uformuj w zgrabny wałeczek, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
4. Po tym czasie, zdejmij folię z ciasta. Oddzielone wcześniej białko ubij trzepaczką i obtocz ciasto najpierw w białku, a następnie w brązowym cukrze. Tak przygotowane ciasto, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. i poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 20-25 minut. Gotowe!