Ciasto „turecka rozkosz” – Pyszne, kolorowe ciasto, które zaskoczy każdego bez wyjątku. Przygotujesz je zaledwie w 15 minut

Turecką rozkosz, piekę zawsze wtedy, kiedy nagle najdzie mnie ochota na małe co nieco. W jednej z kuchennych szafek, często mam w zapasie jedną lub dwie paczki tureckiego smakołyku – turkish delight, który z łatwością dostaniesz w pobliskim markecie.

 

Genialne połączenie tych smaków, pokochała na równi ze mną cała moja rodzina, dlatego gości w moim domu bardzo często. Przepis na turecką rozkosz, dostałam jakiś czas temu od swojej bliskiej znajomej i zawsze wychodzi doskonałe. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Andruty 2 szt.
  • Jajka 7 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 7 łyżek
  • Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • Turkish Delight 250 g (kupisz w sklepie)
  • Orzechy włoskie 250 g
  • Laska wanilii 1 szt.
  • Masło 250 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania nadzienia: W wygodnej misce, utrzyj masło z połową cukru i 7 żółtkami. Potem, podgrzewaj w kąpieli wodnej do czasu, aż składniki połączą się ze sobą i odstaw do wystygnięcia.

 

2. W tym czasie, utrzyj białka z pozostałym cukrem w osobnej misce, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, słodycze turkish delight, orzechy i ekstrakt z laski wanilii. Wszystko, delikatnie wymieszaj szpatułką.

 

3. Przygotowaną masę, wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 12-15 minut. Potem, pozwól mu ostygnąć.

 

4. Teraz układaj ciasto warstwami w kolejności: Andrut, połowa kremu, masa piankowa, druga połowa kremu, a na koniec znów andrut.

 

5. Na koniec, przykryj ciasto czystą ściereczką i obciąż ciasto ciężkim przedmiotem, aby wafle połączyły się z całością. Gotowe!

 

Przed podaniem, pokrój ciasto na dowolnej wielkości kawałki i wołaj na filiżankę, aromatycznej herbaty lub kubek gorącego kakao. Do tej pysznej, orientalnej słodkości, możesz również dodać suszone owoce lub migdały. Smacznego!

error: Content is protected !!