Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem – Pyszny i aromatyczny dodatek do każdego dania mięsnego

Jeśli jesteś miłośnikiem pieczonych ziemniaczków i lubisz eksperymentować w kuchni, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Wobec wszystkich wypróbowanych do tej pory przepisów, ten lubię najbardziej z powodu szybkości i prostoty przygotowania oraz ze względu na ich wyjątkowy smak.

 

 

Niezwykle aromatyczne, chrupiące i pyszne pieczone ziemniaczki, świetni komponują się z każdym rodzajem mięsa i z warzywami. Moi bliscy je wprost uwielbiają. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki 1 kg
  • Rozmaryn 10 g
  • Czosnek 8 ząbków
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
  • Sól do smaku
  • Czarny mielony pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w ćwiartki i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Potem je odcedź i odstaw do wystygnięcia.

 

2. Obrany czosnek oraz gałązki rozmarynu, wymieszaj z oliwą z oliwek.

 

3. Gotowe ziemniaczki, wyłóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 30 minut.

 

4. Po tym czasie, polej ziemniaczki równomiernie na całej powierzchni oliwą z oliwek z czosnkiem i rozmarynem.

 

5. Piecz przez kolejne 30-40 minut w tej samej temperaturze. Gotowe!

 

Ziemniaczki podawaj na gorąco w towarzystwie ulubionego mięsa i zestawem surówek z świeżych warzyw. Wkrótce, nadejdzie czas na młode ziemniaczki, które po umyciu, najlepiej smakują upieczone ze skórką. Smacznego!

error: Content is protected !!