Miękki i soczysty kurczak z chrupiącą skórką w towarzystwie kapusty i zapiekane w piekarniku, to szybkie i proste danie z tanich i łatwo dostępnych składników – zachwyci smakiem wszystkich domowników bez wyjątku. Gwarantuję, że ten smak zostanie z Wami na dłużej… Do dzieła!
1. Główkę kapusty, pokrój w 2 cm. plastry i poukładaj na blaszce, wysmarowanej olejem.
2. Kapustę, oprósz z wierzchu solą, pieprzem i pokładaj na nich udka z kurczaka.
3. Przygotuj marynatę: W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (możesz również dodać bazylię i kolendrę). Marynatą, wysmaruj udka z kurczaka na kapuście.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 45 minut na złoty kolor. Gotowe!