Koper ma także właściwości lecznicze: kojąco wpływa na układ trawienny, bezsenność, ale także na nadciśnienie i choroby układu moczowego. Pomaga także podczas nawracających bólów głowy. Koperek wspomaga także metabolizm i poprawia apetyt, również dlatego tak chętnie przyprawiamy nim potrawy.
Młody koper ogrodowy ma najbardziej intensywny smak i zapach, dlatego warto wiedzieć, jak można przedłużyć jego świeżość. Ja używam jednej bardzo prostej metody, która ułatwiła mi gotowanie.
1. Najpierw oberwij z łodyg młode pędy koperku, dokładnie je umyj i osusz.
2. Przygotuj słoiki. Wyparz je wrzątkiem, np. myjąc w zmywarce i dokładnie wysusz.
3. Osuszony z wody koperek umieść w słoikach. Nie upychaj liści na siłę, muszą być ułożone luźno.
4. Zakręcone słoiki wstaw do lodówki.