Zawsze mam gotowe ciasto drożdżowe w lodówce, a moi bliscy świeżą drożdżówkę i bułeczki kiedy tylko mają na to ochotę. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Drożdże pokrusz i rozpuść w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztop, a następnie wystudź.
2. Do miski, wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, pozostały cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszaj, dodając na koniec roztopione masło, zagnieć jednolite i gładkie ciasto. W razie potrzeby, podsypuj je mąką.
3. Gotowe ciasto, przełóż do woreczka, zawiń i wstaw do lodówki na 2 godziny. Gotowe!
Tak przygotowane ciasto, możesz przechowywać w lodówce przez tydzień i w dowolnej chwili upiec ulubione drożdżowe smakołyki. Zajmie Ci to tylko kilka minut, wystarczy wyciągnąć gotowe ciasto z lodówki.