Nalewka z kwiatów bzu- pomoże na 11 problemów zdrowotnych, moje sąsiadki są zachwycone.
Wiele osób ma w swoim ogrodzie kwiaty bzu. Jest on nie tylko pięknie pachnącym kwiatem, ale również ma działanie lecznicze. Jednak warto wiedzieć jak prawidłowo go stosować. U mnie sprawdza się nalewka z bzu.
Przygotowanie tej nalewki jest proste, a jej zastosowanie jest wszechstronne: gdy dolega Ci ból mięśni lub stawów wystarczy posmarować nalewka bolące miejsce, jak dopada się migrena posmaruj nią skronie, a zobaczysz że szybko przejdzie.
Każdej wiosny przygotowuje nalewkę, gdy mi pomogła z kolanem , a mojemu mężowi z bólem ramienia. Do przygotowania nalewki potrzebne będą kwiaty bzu oraz biały alkohol ( alpa francówka) .
WŁAŚCIWOŚCI NALEWKI:
-
Łagodzi ból przez zapalenie stawów
-
Pomaga na bóle mięśni oraz stawów
-
Posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne
-
Pomaga w przypadku problemów ze skórą
-
Pomaga w stanach zapalnych jamy ustnej – rozpuszczaj w filiżance wody i płucz gardło
-
Stosowana jest jako dodatek podczas kąpieli, gdyż pomaga rozładować napięcie oraz odpręża
-
Pomocna jest przy migrenach oraz bólach głowy
-
Ma cudowne działanie na urodę -gdyż spowalnia starzenie się skóry
Jak zrobić nalewkę?
1.Zalej alkoholem kwiaty bzu.
2. Przygotowaną mieszankę odstaw na 7-10 dni w ciemny oraz zimnym miejscu. PO upływie tych dni przecedź przez gazę i ciesz się gotową nalewką.
W jaki sposób jej używać?
Stosuj jako okłady na miejsca, które Cię bolą lub po prostu nacieraj.
Syrop z bzu
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
750 gram lub 1 kilogram cukru ( może być cukier trzcinowy)
-
Litr wody
-
30 gram kwasku cytrynowego
-
20 gałązek bzu ( najlepsze są jeszcze nie rozkwitnięte całkowicie kwiaty)
-
Cytryna umyta oraz pokrojona w plasterki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Potrzebne będą tylko płatki kwiatów.
2.Na małym ogniu gotuj przez 5 minut wodę z dodatkiem cukru.
3.Dodaj również plasterki cytryny oraz kwasek cytrynowy. Do 3 litrowego pojemnika włóż przygotowane płatki kwiatów, następnie zalej je syropem cukrowym. Na trzy dni przenieś do zimnego pomieszczenia, po upływie tego czasu odcedź i wlej do mniejszych i czystych pojemników.
Pamiętaj, aby przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli chcesz przedłużyć jego okres przydatności dodaj odrobinę kwasku sorbowego. Życzę powodzenia!