Delikatne, soczyste mięso i lekko chrupiąca skórka – teraz tylko takiego kurczaka będziesz robić na obiad. Rodzina będzie zachwycona!
Mięso kroimy na niewielkie cząstki. Wszystkie składniki na marynatę dobrze mieszamy w większej misce. Następnie wkładamy do niej kawałki kurczaka i mieszamy, aż całe mięso dobrze pokryje się miksturą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia na pół godziny.
Bierzemy drugą miskę i wlewamy do niej wszystkie składniki na sos. Mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju roślinnego. Kiedy będzie gorący, przekładamy na niego kawałki kurczaka. Smażymy je dokładnie z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Kiedy kurczak pięknie się zrumieni, skręcamy gaz lub moc pod patelnią i całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Podgrzewamy przez 2 minuty, aż mięso przejdzie aromatem sosu.