Pierogi leniwe bez dodatku mąki. Tak przygotowane zachwycą każde podniebienie. Idealny przepis od mojej Babci.

Przygotowane leniwe pierogi z dodatkiem kaszy manny na pewno zasmakują nie tylko Twoim dzieciom.

 

Pierogi są delikatne, miękkie oraz bardzo pyszne. Poprzez dodanie ulubionych składników przygotowane leniwe pierogi smakują jeszcze lepiej.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 6 łyżek kaszy manny
  • Cukier
  • 500 g twarogu
  • 25 g masła
  • 1-2 jajka
  • 10 g cukru waniliowego

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Wybierz taki twarożek, który najbardziej lubisz. Jeżeli twaróg zawiera dużo wody, koniecznie ją z niego odciśnij. Aby odcisnąć nadmiar wody, koniecznie włóż do gazy twaróg, następnie zwiń ją i w bardzo mocny sposób naciskaj.

2.Odciśnięty twaróg przełóż do dużej miski. Następnie dodaj jajka, cukier, kaszę mannę oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszaj, aż otrzymasz gładką konsystencję, następnie odstaw na bok na 10-15 minut.

3.Przygotowane ciasto połóż na talerz , następnie rozprowadź ciasto po całej powierzchni płaskiego talerza. Rozprowadzona grubość powinna być na 2 cm.

4.Doprowadź do wrzenia wodę w garnku. Za pomocą widelca bądź łyżki formuj leniwe pierogi. Do gorącej wody wrzucaj małe kawałki ciast ( tak jak na zdjęciu poniżej).

5.Gdy pierogi zaczną wypływać gotuj je jeszcze 2 minuty. Po upływie tego czasu powoli i delikatnie wyjmuj ugotowane pierogi. Zanim podasz dodaj do nich masło.

 

Aby otrzymać deser , wystarczy dodać do pierogów ulubiony dżem lub jogurt. Cukier możesz zastąpić solą i podawać tak przygotowane leniwe pierogi z sosem czosnkowym lub śmietaną. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!