Zimą warzywa niestety znacznie zmieniają swój smak oraz zapach. Mam świetny przepis na to, aby Twoje pomidory także zimą smakowały pysznie.
Pomidory koreańskie z przepisu poniżej możesz wykorzystać jako przystawkę, dodatek do ulubionych kanapek czy pikantny składniki w swoich sałatkach. Ich zapach zawsze zachęca do skosztowania. Z podanych składników powinny wyjść Ci 3 litrowe słoiki.
1.Na te przetwory idealnie nadają się np. dojrzałe pomidory śliwkowe. Wszystkie pomidory dokładnie umyj, następnie pokrój je na pół.
2.Obrane oraz umyte marchewki zmiel z papryką oraz obranym czosnkiem w blenderze lub użyj do tego maszynki do mięsa. Następnie wsyp cukier oraz sól.
3.Pół ostrej papryki zmiel , następnie dodaj ją do zblendowanej marchwi. Do przygotowanej mieszanki wlej ocet oraz olej, następnie całość dokładnie wymieszaj. Wszystkie zioła pokrój bardzo drobno. W słoikach układaj warstwowo na samym początku włóż pomidory, następnie marynata , a na nią posiekane drobno zioła. Powtarzaj warstwy do momentu , aż całe słoiki zapełnisz.
4.Mocno zakręć słoiki, następnie gotuj je przez 15 minut w gorącej wodzie, po upływie tego czasu przełóż słoiki na koc, szczelnie je zawiń i pozostaw tak, aż całkowicie ostygną. Smacznego!