Pomidory koreańskie z dodatkiem papryki oraz marchewki. Najlepiej smakują na następny dzień.

Czy lubisz jeść zimą pomidory? Niestety, ich smak znacznie się różni od letnich pomidorów.

 

Zimą warzywa niestety znacznie zmieniają swój smak oraz zapach. Mam świetny przepis na to, aby Twoje pomidory także zimą smakowały pysznie.

 

Pomidory koreańskie z przepisu poniżej możesz wykorzystać jako przystawkę, dodatek do ulubionych kanapek czy pikantny składniki w swoich sałatkach. Ich zapach zawsze zachęca do skosztowania. Z podanych składników powinny wyjść Ci 3 litrowe słoiki.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 5 papryk
  • 2 kg pomidorów
  • 4 marchewki
  • Pół chili
  • Pietruszka, koper oraz kolendra
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 100 ml octu
WYKONANIE:

1.Na te przetwory idealnie nadają się np. dojrzałe pomidory śliwkowe. Wszystkie pomidory dokładnie umyj, następnie pokrój je na pół.

2.Obrane oraz umyte marchewki zmiel z papryką oraz obranym czosnkiem w blenderze lub użyj do tego maszynki do mięsa. Następnie wsyp cukier oraz sól.

3.Pół ostrej papryki zmiel , następnie dodaj ją do zblendowanej marchwi. Do przygotowanej mieszanki wlej ocet oraz olej, następnie całość dokładnie wymieszaj. Wszystkie zioła pokrój bardzo drobno. W słoikach układaj warstwowo na samym początku włóż pomidory, następnie marynata , a na nią posiekane drobno zioła. Powtarzaj warstwy do momentu , aż całe słoiki zapełnisz.

4.Mocno zakręć słoiki, następnie gotuj je przez 15 minut w gorącej wodzie, po upływie tego czasu przełóż słoiki na koc, szczelnie je zawiń i pozostaw tak, aż całkowicie ostygną. Smacznego!

error: Content is protected !!