Solone pomidory- idealne na zimowe przetwory. Ich smak na pewno Cię zachwyci.

Najwięcej przetworów na zimę robimy we wrześniu oraz październiku, gdyż zbiory są wtedy największe.

 

Gdy przygotowujesz domowe przetwory zaoszczędzasz pieniądze, a na pewno Ty oraz Twoja rodzina w każdej chwili może cieszyć się ich pysznym smakiem. Poniżej znajdziesz przepis na pomidory w słonej zalewie.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 l wody
  • 1 kg małych dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki soli
  • Cała główka czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pietruszka, koper oraz liście chrzanu

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do słoika wkładaj ponakłuwane z każdej strony wykałaczką pomidory, pamiętając aby ich nie upychać do słoika. Następnie do słoików włóż również czosnek ( 1 ząbek na 1 słoik), oraz liście chrzanu, pietruszkę i koper.

 

2.Do wysokiego naczynia wlej 1 litr wody, następnie rozpuść w niej cukier oraz sól. Gotową zalewą przykryj wszystkie pomidory w słoiku. Tak przygotowane słoiki szczelnie zakręć, następnie odłóż na bok.

Tak przygotowane pomidory możesz już jeść po 2 dniach, lub gdy najdzie Cię wielka ochota, pamiętaj aby je przechowywać w swojej spiżarce.. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!