Twarogowy batonik- w szybki sposób otrzymasz wspaniałą przekąskę. Jego smak zachwyci każdego

Smak twarogowego batonika przypomina pierogi leniwe. Świetnie nadają się na obiad lub przekąska między posiłkami.

 

Przygotowanie batoników jest banalnie proste, a ich smak zachwyci każde podniebienie. Najlepiej jak wybierzesz chudy twaróg , gdyż batoniki smażone są na oleju. Koniecznie się przekonaj jakie są pyszne!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 300g twarogu chudego lub półtłustego
  • 2 łyżki cukry
  • Jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Łyżka śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wanilia z jednej laski
  • Do posypania cukier puder
  • Olej roślinny do smażenia

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do dużej miski przełóż rozgnieciony twaróg za pomocą widelca lub maszynki do mięsa. Następnie dodaj śmietanę, proszek do piecznie, jajko, sodę, cukier, laskę wanilii, sól oraz mąkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa. Na posypany mąką blat wyłóż przygotowane ciasto.

 

2.Przełóżone ciasto przekrój na dwa kawałki , z których zacznij formować wężyki o średnicy 2 cm, (gdy zaczniesz smażyć, Twoje ciasto powiększy swoją wielkość). Aby powstały mniejsze batoniki, przetnij nożem obsypanym mąką przygotowane wężyki.

3.Pokrojone batoniki smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony.

Usmażone twarogowe batoniki posyp cukrem pudrem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!