Zdrowy smakołyk, który nie posiada mąki oraz cukru ,a jest bardzo sycący.

Masz dietę i nie wiesz jaki deser możesz zjeść? Poniżej znajdziesz idealny przepis , po którym Twoja waga na pewno nie wzrośnie.

 

JAKICH SKLADNIKÓW POTRZEBUJESZ?
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 200 ml bitej śmietany
  • Dojrzała cytryna
  • 80 g erytrytolu
  • 150 g orzechów włoskich
  • Odrobina wanilii
  • Starta czekolada do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do dwóch misek rozdziel żółtka oraz białka z 4 jajek.

2. Do białek dodaj połowę erytrytolu. Następnie dodaj łyżeczkę soku z cytryny , potem cały czas ubijaj aż powstanie sztywna piana.

3. Gdy całość zostanie ubita , dodaj orzechy włoskie. Pamiętaj, aby je zmielić lub drobno posiekać. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.

4. Rozprowadź dobrze ubitą śmietanę wraz z orzechami włoskimi po całej powierzchni blachy. Piecz około 20-25 minut.

5. Teraz masz czas na przygotowanie żółtek. W wysokiej misce połącz ze sobą śmietanę, żółtka, wanilię oraz resztę erytrytolu. Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą wszystkie składniki. Mieszaj do momentu ,aż zacznie gęstnieć.

 

 

Ubijaj masło do momentu , aż będzie gładkie. Jedną stronę ciasta posmaruj od razu po upieczeniu kremem. Następnie połóż drugi kawałek ciasta. Jako posypki możesz użyć startej czekolady. Smacznego!

error: Content is protected !!